Proteinowy czekoladowy budyń owsiany – 28g białka & 230kcal w 700ml deseru!

0
Proteinowy czekoladowy budyń owsiany – 28g białka & 230kcal w 700ml deseru!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Do niedawna nie byłam wielką fanką owsianek – prawdę mówiąc wywracałam oczami gdy ktoś używał płatków owsianych i wydawało mi się, że to bezglutenowa fanaberia a mąka pszenna niczym nie różni się w smaku od mielonych płatków owsianych. Oj bardzo to był duży błąd, mogą tylko żałować, że nie odkryłam budyniu owsianego (i owsianek) wcześniej, albo cieszyć się, że jednak wreszcie pozwoliłam sobie na ten eksperyment, bo podbił moje serce totalnie, jestem zachwycona smakiem budyniu owsianego, objętością, sytością, wartościami odżywczymi, przeuwielbiam to, że świetnie, a wręcz lepiej, smakuje na ciepło, dzięki czemu stał się dla mnie fenomenalną alternatywą dla pianki proteinowej na jesienne śniadania i kolacje.

Proteinowy budyń owsiany robi się błyskawicznie, prosto, stosunek nakładu energii do efektu jest genialny a ilość smaków, jakie mamy do dyspozycji, wprost niewyobrażalna.

Na zdjęciach i grafikach widzicie 20g płatków owsianych, podczas gdy makrosy są policzone dla 40g. Jeśli przygotujesz budyń owsiany według tego przepisu używając 40g płatków owsianych to będzie miał 299kcal, jeśli użyjesz 20g płatków owsianych to kaloryczność spadnie do 210kcal – mamy więc michę wypaśnego żarcia o kaloryczności batona białkowego, która dostarcza od niego niemal dwa razy więcej kalorii!

PROTEINOWY CZEKOLADOWY BUDYŃ OWSIANY

Poprawne makro dla proporcji poniżej to: 236kcal, 28g białka, 24g węglowodanów & 3g tłuszczu

  • 20g płatków owsianych
  • 10g kakao (zawsze używam maksymalnie odtłuszczonego kakao Skinnylicious)
  • 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • szczypta soli
  • słodzidło wg gustu
  • 5g gumy ksantanowej*
  • 300ml wody lub mleka (maro jest dla wody), 100ml wrzątku i 200ml zimnej wody
  • dodatkowo dodatki co kto lubi, użyłam 60g domowej frużeliny żurawinowej na erytrolu

*Jeśli nie używasz gumy ksantanowej zmniejsz ilość wody do 100ml, objętość będzie znacznie mniejsza, ale budyń wyjdzie równie smaczny, kaloryczność się nie zmieni.

Zalej kakao wrzątkiem – ten trik uwolni z niego pełnię aromatu, nie używaj 300ml wrzątku, bo do blendera nie należy wlewać gorących mikstur. Dodaj pozostałe składniki poza owocami / posypką, blenduj na wysokich obrotach 60 sekund, podawaj z dodatkami.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes