Sadzone czy gotowane, na miękko czy na twardo – jajko ma zawsze tyle samo kalorii w 100g. Tym, na co należy więc zwrócić uwagę są dodatki – łyżka majonezu ma drugie tyle kalorii, co samo jajko
Powinny się znaleźć w naszym codziennym menu z kilku powodów. Jajka są bogate w aminokwasy i wspomagają funkcjonowanie układu krążenia, mięśniowo-szkieletowego, a także nerwowego. Podkreślić należy również fakt, iż wbrew obiegowej opinii nie zwiększają poziomu cholesterolu. Jajko na miękko ważące 60 g zawiera ok. 88 kcal, 7,5 g białka 6,5 tłuszczu i jest pozbawione węglowodanów.
Jeśli zamiast masła do smażenia sadzonego jajka użyjesz PAMu do smażenia, na jednym posiłku możesz oszczędzić nawet 200kcal pochodzących z tłuszczuAromatyzowane przyprawy – bekonowa, serowa czy maślana – to doskonały dietetyczny dodatek do jajka sadzonego