Cynamon przede wszystkim traktujemy jako przyprawa, ale również w medycynie tradycyjnej jest on uznawany za lek. Jest to prawdopodobnie jedna z najstarszych przypraw na całym świecie, ponieważ wzmianki na jej temat pochodzą już z okresu 2700 lat przed naszą erą – używany był w starożytnym Egipcie. Cynamon jest produkowany z wysuszonej kory cynamonowca. Możemy zakupić go w formie laseczek cynamonu, proszku, olejku cynamonowego, także jako wyciąg z cynamonu w kapsułkach.
Jak działa wyciąg z cynamonu?
Wyciąg z kory cynamonu posiada szereg pozytywnych właściwości na organizm człowieka. Jest przede wszystkim bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed stresem oksydacyjnym w wyniku działania wonnych rodników. Wspomaga regulację poziomu cukru we krwi, dlatego ma też związek z tworzeniem się insuliny w trzustce, co przekłada się na zrównoważony metabolizm.
Ponadto cynamon wykazuje działanie antyseptyczne, czyli odkażające, niszcząc drobnoustroje na skórze i błonach śluzowych, oraz grzybobójcze. W medycynie naturalnej cynamon jest też używany jako wsparcie przy przeziębieniach, jako lek na biegunkę, przy dolegliwościach skórnych oraz zakłóceniach rytmu serca. Cynamon stosowany jest też w kosmetyce – poprawia krążenie, odżywia skórę, ujędrnia, dlatego wykorzystywany jest w zabiegach i kosmetykach wyszczuplających i antycellulitowych.
Właściwości wyciągu z cynamonu:
-
normalizuje poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest dla diabetyków
-
poprawia wrażliwość insulinową komórek
-
wspomaga metabolizm
-
poprawia działanie układu pokarmowego
-
ma silne właściwości antyoksydacyjne
-
działa antyseptycznie i grzybobójczo
-
ma działanie rozgrzewające
Sposób użycia wyciągu z cynamonu
Wyciąg – ekstrakt z cynamonu możemy zakupić w formie łatwych w zażywaniu kapsułek. Zaleca się wtedy stosowanie od 250 mg do 750 mg ekstraktu z cynamonu dziennie. Możemy też doprawiać cynamonem różne potrawy.
Nie powinniśmy spożywać jednak zbyt dużych ilości cynamonu. Zjedzony w sporej dawce może wywołać poparzenia układu pokarmowego. Ponadto ze względu na pewną ilość kumaryny przy nadmiernym spożyciu wpływa toksycznie na nerki i wątrobę.