Zdrowe czekoladowe pralinki – moje doświadczenia z czekoladą bez cukru!

0
Zdrowe czekoladowe pralinki – moje doświadczenia z czekoladą bez cukru!
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Zamarzyły mi się pralinki – nie przepadam za sklepowymi bombonierkami, zwykle są mocno (za mocno) aromatyzowane i nie po drodze mi z alkoholowymi czekoladkami (wiem, to dziwne, ale tak mam), postanowiłam więc przygotować własne pralinki bez cukru wypróbowując różne nadzienia i różne czekolady bez cukru. Jak wyszło? Smacznie, choć niekoniecznie ładnie 😉 Wiem gdzie popełniłam błędy i następnym razem zrobię to inaczej – możesz skorzystać z moich obserwacji i dzięki temu Tobie od razu wyjdzie lepiej.

Czekoladowe pralinki bez cukru – wykorzystane składniki

Zależało mi na tym, żeby przetestować jak najwięcej kombinacji – dlatego wybrałam aż 3 rodzaje czekolad bez cukru (ciemną, białą i mleczną) i kilka rodzajów nadzienia; jeśli chcesz przygotować jedną partię czekoladek nie potrzebujesz wszystkich tych składników, wybierz te, które najbardziej odpowiadają Twoim preferencjom smakowym.

Od lewej: syrop Vitafiber, pod nim truskawkowy dżemik KFD, w głębi ciemna czekolada Diablo z orzechami laskowymi, mleczna czekolada bez cukru Torras i biała czekolada Xucker bez cukru, leży masło orzechowe PB2 z winogronami
Od lewej: syrop Vitafiber, pod nim truskawkowy dżemik KFD, w głębi ciemna czekolada Diablo z orzechami laskowymi, mleczna czekolada bez cukru Torras i biała czekolada bez cukru Xucker, leży masło orzechowe PB2 z winogronami

Pralinki bez cukru z ciemnej czekolady z nadzieniem owocowo-orzechowym

Na pierwszy ogień poszła czekolada bez cukru Diablo z orzechami laskowymi – ukłon w stronę domowników, bo sama nie przepadam za ciemną czekoladą. Czekolada jest słodka – pewnie za słodka dla wielbicieli prawdziwie gorzkiej czekolady, kawałki orzechów drobno siekane, ale aromatyczne.

Posiekałam czekoladę na mniejsze kawałki, wstawiłam w miseczce do mikrofalówki i podgrzewałam cały czas obserwując przez szybkę czy nie bąbluje za mocno, co kilkanaście sekund robiłam przerwę aby przemieszać.

czekolada bez cukru
Składniki pralinek bez cukru z ciemnej czekolady – ciemna czekolada, dżem bez cukru, masło z orzechów ziemnych

Czekolada dała się bardzo ładnie rozpuścić – po okołu minucie była lśniąca, lejąca i mocno pachnąca. Przelałam ją do papilotek, z wierzchu nałożyłam kapkę dżemu bez cukru i masło orzechowe, zalałam pozostałą czekoladą.

Co zrobiłabym inaczej?

Dżemik KFD jest smaczny, ale nie sprawdził się jako nadzienie do pralinek – jest zbyt lejący. Trzeba wybrać dżem o bardziej zwartej konsystencji żeby pozostał w sercu pralinki po wylaniu wierzchniej warstwy czekolady

Pralinki bez cukru z mlecznej czekolady z masą z PB2

Po dobrych doświadczeniach z czekoladą Diablo zabrałam się za mleczną czekoladę Torras – niestety tu zaczęły się schody. Czekolada za nic nie dała się doprowadzić do płynnego stanu – w mikrofalówce najpierw się spaliła, drugą partię roztapiałam w kąpieli wodnej i udało mi się kostki nieco upłynnić, ale i tak się zważyły – możesz zobaczyć na zdjęciu, że masa jest matowa i grudkowata. Nie wpływa to na smak, więc przygotowałam pralinki z tej czekolady, ale wyszły najbrzydsze bo matowe i nierówne.

czekolada bez cukru
Rozpuszczanie mlecznej czekolady bez cukru Torras okazało się trudnym zadaniem – smaczna, mleczna czekolada długo nie chciała się rozpuścić w mikrofalówce, trzymana w niej za długo spaliła się. W efekcie rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej w końcu się upłynniła, ale przy okazji się zważyła.

 

czekolada bez cukru
Nadzienie mlecznych pralinek bez cukru: odtłuszczone masło orzechowe PB2 i syrop błonnikowy Vitafiber. Syrop trzeba dolewać do PB2 partiami cały czas mieszając, żeby nie przeoczyć momentu, kiedy masa stanie się zbyt płynna.

Mleczną czekoladę połączyłam z masą z PB2 i syropu Vitafiber – to był bardzo dobry pomysł. Z jakiegoś powodu połączenie tych smaków dało efekt podobny do Michałków, które uwielbiam. Następnym razem spróbuję więc przygotować Michałki bez cukru. Pozostałą część masy Vitafiber + PB2 użyłam jako kremu do naleśników proteinowych: zdecydowanie polecam, rzadko zdarza się coś tak pysznego o tak niedużej kaloryczności i jeszcze pełne błonnika.

Lekcja na przyszłość: nie każda czekolada bez cukru nadaje się do roztapiania, czekoladę Torras należy zostawić do jedzenia w kostkach i nie robić z nią eksperymentów w wysokich temperaturach. Nie jest to kwestia maltitolu, bo zawiera go także czekolada Diablo, ani mleka, bo zawiera je także czekolada Xucker. Tak czy siak do roztapiania należy wybrać inną czekoladę.

Pralinki z białej czekolady bez cukru z nadzieniem owocowym

Na koniec zostawiłam sobie swoją faworytkę – białą czekoladę uwielbiam w każdej postaci, a jeszcze bardziej jej połączenie z owocami. Biała czekolada bez cukru  Xucker należy do najlepszych białych czekolad jakie jadłam, i to nie tylko bezcukrowych, ale także tych z cukrem – choć ze słodzików wybieram chętniej tagatozę lub erytrytol niż ksylitol, muszę przyznać, że w tej czekoladzie ksylitol robi naprawdę dobrą robotę. Czekolada jest przepysznie słodka i nie czuć w niej żadnych słodzikowych posmaków.

Po rozczarowaniu mleczną czekoladą Torras przyszedł czas na miłą współpracę z Xuckerem – czekolada dała się bajecznie prosto rozpuścić w kąpieli wodnej tworząc jedwabistą, lśniącą i obłędnie pachnącą płynną masę. Nauczona doświadczeniem nie użyłam dżemu tylko owoców, mrożone truskawki pokroiłam na kawałki, a jeżyn użyłam w całości. Po ułożeniu owoców lekko wcisnęłam je w masę i zalałam drugą warstwą białej czekolady.

czekolada bez cukru
Składniki białych pralinek bez cukru – biała czekolada Xucker bez cukru ma w sobie prawdziwą wanilię i wygrywa konkurencję w cuglach.

Na koniec wszystkie pralinki powędrowały do lodówki zostawiając mnie w oczekiwaniu na wynik końcowy.

Czego się nauczyłam? Czas jest przeciwnikiem – masę trzeba szybciutko przelewać do foremek, zanim zacznie zastygać. Po drugie – użyłam formy z fikuśnymi wgłębieniami, przez to trudno było docisnąć masę ściśle do brzegów papilotki i w czekoladkach widać wgłębienia i dziury –  następnym razem użyję formy muffinkowej o prostych otworach.

czekolada bez cukru
Pralinki bez cukru – biała czekolada z jeżynami, mleczna czekolada z odtłuszczonym masłem orzechowym, ciemna czekolada z dżemem truskawkowym i masłem orzechowym

Jeśli chodzi o smak czekoladki spełniły 100% oczekiwań – pyszne, słodkie, satysfakcjonujące, trudno się zatrzymać na jednej. Jeśli chodzi o wygląd – mogło być lepiej, konkursu cukierniczego nie wygram, ale podniebienia rodziny podbiłam 🙂

 

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote