Proteinowe ciasteczka speculoosowe bez cukru

0
Proteinowe ciasteczka speculoosowe bez cukru
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Po ostatnim przepisie na ciastka oreoski sypnęły się pytania o to czym zastąpić syrop Vitafiber – prawda jest taka, że akurat tego składnika nie da się niczym zastąpić, ale zgodnie z obietnicą mamy dla was przepis na ciacha bez niego😘 – też wielkie, też proteinowe i bez cukru, o podobnym makro i tak samo szybkie w przygotowaniu💥

Ciastka są sycące i satysfakcjonujące, bogate w smaku, miękkie, nie kruszą się. Do posypania można użyć dowolnych dodatków – mogą być ciastka Speculoos albo dowolne inne herbatniki, ważne, żeby były chrupiące bo wówczas tworzą fajny kontrast z konsystencją ciastka.

1 z 8 ciach ma ❗65kcal❗B6,2❗W8,6❗T1,7❗

**Składniki na 8 ciastek proteinowych z herbatnikami speculoos**

  • 20g odtłuszczonej mąki z prażonych orzechów ziemnych albo masła orzechowego w proszku PB2 albo orzech w proszku Fitrec
  • 50g gęstego jogurtu light ( tu Maluta)
  • Kropelki smakowe o aromacie masła orzechowego Funky Flavors Sweet Peanut Butter albo aromat ciasteczek korzennych Funky Flavors Sweet Belgian Cookie
  • 1 jajko
  • 20g sosu zero pancake / maple, dowolna marka – można zastąpić wodą ze słodzidłem i pół łyżeczki gumy ksantanowej
  • 15g odtłuszczonej mąki kokosowej drobnomielonej
  • 20g mąki orkiszowej albo pszennej
  • 30g odżywki kazeinowej lub wegańskiej, tu o smaku czekoladowe brownie, ale smak nie ma wielkiego znaczenia; można zastąpić zwykłą mąką, tylko wówczas ciastka nie wyjdą proteinowe, ale konsystencja będzie smaczna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  po dużej szczypcie soli i gumy ksantanowej
  •  20g okruchów ciastek lotus do posypania

Zagnieść wszystkie składniki poza ciasteczkami, podzielić na równe porcje, ciasto mocno klei się do rąk. Mokrymi dłońmi rozgnieść kulki masy na blasze wyłożonej papierem zachowując duże odstępy.

Posypać okruszkami.

Piec dokładnie (!) 5 minut w 160C.

Będzie się wydawać że ciastka są surowe, ale tak ma być! Ostudzić na kratce – dopiero wtedy mają właściwą konsystencję.

Niech cię nie kusi wizja dłuższego pieczenia ciastek, jeśli posłuchasz podpowiedzi Diabła Zakalcucha wyjdą ci gumowe podeszwy a nie ciasteczka!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes