Błyskawiczne ciasto bez mąki , którego głównym składnikiem jest pudding z Biedronki i kasza manna. Z podanych ilości wychodzą 2 bardzo solidne porcje (cały posiłek na słodko), z których każda ma 440kcal i 44g białka. Można upiec ciasto w okrągłej foremce 15cm, wyjdzie 6 kawałków tortowych, każdy będzie miał 140kcal i ok 13g białka. Ciasto jest mięciutkie, biszkoptowe i sycące, waniliowy biszkopt przełożyliśmy galaretką malinową i podaliśmy z furą kokosowego kremu z serka wiejskiego (hicior!), jak dobrze, że Coconissimo wreszcie wrócił! a do tego na wierzch poszła frużelinka z reszty malin z dodatkiem kwaśnych żurawin. Malinowe Rafaello może się schować ze wstydu.
Ciasto robi się błyskawicznie, ale jeśli ma być z kremem sernikowym jak nasza wersja, lepiej podać je na zimno – bez kremu pyszka na gorąco, np. z kubkiem kakao
Składniki – proteinowe ciasto puddingowo-mannowe
- 1 opakowanie puddingu proteinowego (tu wanilia)
- 70g kaszy manny
- 20g odżywki białkowej
- 1ł pdp
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50ml mleka lub wody
Składniki zamieszać widelcem, wlać masę do formy, piec 35minut w 180C, wystudzić, przekroić na 2 blaty.
W międzyczasie przygotować masę malinową (zagotować 200g malin z erytrolem i kwaskiem cytrynowym, pod koniec dodać 7g mąki ziemniaczanej) i krem kokosowy. Nasza porcja kremu jest super solidna, można zmniejszyć o połowę
Proteinowy krem kokosowy
- 200g serka wiejskiego light
- 100g serka kremowego, tu Milsani
- szczypta soli & słodzidło do smaku
- aromat kokosowy Funky Flavors Sweet Coconissimo
- opcjonalnie guma guar
Zmiksuj składniki bez gumy, oceń gęstość, dodaj ewentualnie gumę i zblenduj ponownie.
Przełóż zimne blaty musem malinowym, posmaruj kremem kokosowym i gotowe!