Fit Recenzje: Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – czy 390kcal jest warte grzechu?

1
Fit Recenzje: Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – czy 390kcal jest warte grzechu?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dzisiaj coś przynajmniej teoretycznie na dużym wypasie, czyli baton proteinowy, który ma prawie 400kcal, rozmiarem, kalorycznością i nazwą (Supreme!) obiecujący ekscytujące doznania podniebienia. Kupiłam pudełko tych batonów żeby mieć pysznościową żelazną rezerwę – 400kcal to dla mnie niemal cały posiłek, nieczęsto mam okazję zjeść tego rodzaju batona, bo jako regularne posiłki wybieram raczej coś większego objętościowo, unikam produktów skoncentrowanych kalorycznie. Tego kupiłam jako a) posiłek w biegu, b) nagrodę po ciężkim treningu. Czy spełnił swoją rolę?

Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – opakowanie

Skromne, biało pomarańczowe, z realistycznym zdjęciem przekrojonego batona. Z przodu opakowania mamy niezwykle skromne informacje, tylko nazwę, informację, że zawiera białko serwatkowe i że jest go 30g – czyli dość podobnie do klasycznego OhYeaha.

Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – skład i wartości odżywcze

Składniki: Polewa czekoladowa (koncentrat białek serwatkowych, olej z ziaren palmowych, maltitol, proszek kakaowy, cukier, lecytyna sojowa, wanilia), mieszanka Supreme Protein® (izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, izolat białka mleka), masa karmelowa (maltitol, słodzone mleko skondensowane, olej kokosowy, masło [solone], skrobia kukurydziana, ekstrakt waniliowy, karmel), gliceryna, woda, chipsy białkowe (izolowane białko sojowe, skrobia z tapioki, sól), izolat białka sojowego, masło orzechowe (orzeszki ziemne, sól), mąka orzechowa, hydrolizowany kolagen, orzeszki ziemne, olej z ziaren palmowych, lecytyna sojowa, mieszanka witaminowa (fosforan dwuwapniowy, fosforan magnezu, octan dl-alfa-tokoferolu, kwas askorbinowy, glukonian miedzi, niacynamid, palmitynian witaminy A, ortofosforan żelaza, biotyna, tlenek cynku, chlorowodorek pirydoksyny, witamina B12, kwas foliowy, siarczan manganu, d-pantotenian wapnia, ryboflawina, selenin sodu), sól, sorbinian potasu (środek konserwujący), izolat białka pszenicy, masło migdałowe (migdały prażone).

Skład jest długi, optycznie wydłuża go dodatek kompleksu witaminowego – nie zachwyca, ale nie ma też w nim nic przerażającego czy zaskakującego, jest typowy dla tego rodzaju batona. Niezłe jakościowo białko uzupełnione sojowym, słodzony maltitolem, co ciekawe nie zawiera sukralozy ani aromatów – czyli smak orzechów pochodzi z orzechów a czekolady z czekolady, to dość rzadko spotykane.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze to solidny 96g baton (dla porównania klasyczny OhYeah ma 85g, YamBam 70g a oldschoolowy Carb Control 100g) dostarcza 390kcal, czyli dużo, ale nie jak na tej wielkości batona. Na tę kaloryczność składa się imponujące 30g białka, 15g tłuszczu, z czego aż 10g to tłuszcze nasycone, 34g węglowodanów z umiarkowanymi 8g cukru i symboliczne 2g błonnika.

Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – konsystencja i smak

Baton trochę się najeździł w mojej torbie zanim znalazłam na niego czas i okazję, więc wygląda na nieco zmęczonego, ale po przeczytaniu opinii na jego temat na amerykańskim Amazonie widzę, że być może jego wygląd nie jest wynikiem mojego brutalnego traktowania, bo większość osób narzeka na wyciekającą z niego masę karmelową. Pomijając to, że w takiej formie potwornie brudzi palce i klajstruje wszystko naokoło, to w sumie wygląda to całkiem apetycznie 🙂

Supreme Protein Caramel Nut Chocolate review

Baton ma dość grubą polewę czekoladową – nie jest ona ani ciemna, ani mleczna, ani gorzka, ani słodka, taka trochę ni w pięć ni w dziewięć. Raczej wyrób czekoladopodobny jeśli mam być szczera.

W środku są dwie warstwy – ale różnią się chyba tylko kolorem, bo konsystencję mają taką samą, nugatową, i smak też wydaje się jednolity.

Baton jest umiarkowanie słodki – dla niektórych to pewnie zaleta, dla mnie nie.

Czekolada jest średnia jakościowo, jak na sporą ilość tłuszczu w batonie to jest zdecydowanie mało kremowa.

Konsystencja jest nudnawa, fajne są chrupki, ale jest ich mało. Sama masa jest raczej twarda, trochę gipsowa, a przecież procentowa zawartość białka nie jest wysoka, więc mogłoby być lepiej.

Trudno cokolwiek powiedzieć o smaku, to taka mieszanka karmelu, czekolady i orzechów, ale na niskim poziomie intensywności doznań. Karmel ładnie sięi ciągnie na zdjęciach, ale w smaku jest żaden.

Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – gdzie kupić, jaka cena

Baton dostępny jest tylko w USA, tam kosztuje 27 $ za pudełko, co daje skromne 9 PLN za batona, oczywiście gdyby chcieć go sprowadzić do Polski to trzeba doliczyć koszt transportu lotniczego i liczyć się z tym, że urząd celny przyśle nam laurkę z wezwaniem do zapłaty VATu i cła, co suma summarum zwiększy cenę batona najmarniej dwukrotnie.

Supreme Protein Caramel Nut Chocolate – podsumowanie

Podsumowując – baton nie jest zły, ale poświęcając 400kcal z dziennej puli oczekuję fajerwerków, a nie sztucznych ogni. Prawdę mówiąc mając do dyspozycji 400kcal wolałabym zjeść Questa i Marsa. Miałam pudełko tych batonów, zmęczenie go zajęło mi kilka miesięcy – nie wrócę do nich, ani nie przetestuję drugiego smaku, pierwszy mnie nie zachęcił wystarczająco.

⭐⭐⭐⭐⭐

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Summary
Review Date
Reviewed Item
Supreme Protein Caramel Nut Chocolate
Author Rating
31star1star1stargraygray