Proteinowe Ferrero Fudge Brownie. 115kcal & 14g białka, zero cukru, zero glutenu, bez jajek, tylko 3 składniki. Ten przepis na proteinowe brownie jest tak prosty, że może ci się wydawać, że to niemożliwe, żeby wyszło z niego coś sensownego – tymczasem efekt zaskoczył nawet nas! Wychodzi z niego kremowe, maziste, wilgotne, cudownie rozpływające się ciasto czekoladowe w typie fudge brownie.
Jaki jest sekret tego przepisu? Są aż dwa!
- Po pierwsze cierpliwość – choć do przygotowania ciasta nie potrzeba miksera i składniki zamieszasz w mniej niż minutę, a czas pieczenia wynosi 15 minut, ciasto można zjeść dopiero kolejnego dnia, wcześniej musi spędzieć minimum 12h, a najlepiej 24h w lodówce. Dopiero po takim czasie składniki odpowiednio się ze sobą łączą w kremową konsystencję i ciasto jest zwarte, pomimo, że nie zawiera glutenu ani zagęstników.
- Po drugie odpowiedni rodzaj białka – tu sprawdzi się tylko kazeina, białko wegańskie albo kolagenowe. Jeśli zrobisz ten przepis z klasycznym WPC to efekt cię rozczaruje, nawet nie próbuj.
Kawałek ciasta przy podziale na 4 waży około 115g, dostarcza 115kcal, 14g białka, 5g węglowodanów i 3g tłuszczu, podane wartości odżywcze nie uwzględniają czekoladek Ferrero na wierzchu 🙂
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby zafundować sobie takie ciacho w całości jako słodki posiłek, całość ma 460kcal, 56g białka, 20g węglowodanów i 12g tłuszczu.
Składniki na proteinowe brownie bez cukru i glutenu
Proporcje na 1 foremkę o średnicy 12cm
- 50g odżywki proteinowej z kazeiną lub wegańskiej, użyliśmy odżywki kazeinowej Allnutrition Nutlove Protein Shake Chocolate Hazelnut
- 50g kakao
- 120g skyra naturalnego (tu Fruvita z Biedronki)
- 170ml wody
Opcjonalnie dodatki smakowe według uznania: aromat, orzechy, kawałki owoców, słodzidło.
Składniki mieszamy ze sobą packą silikonową do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Po tym czasie zostawiamy w uchylonym piekarniku na 20 minut, potem studzimy i wstawiamy do lodówki – na tym etapie ciasto z wierzchu wydaje się jeszcze galaretowate, ale spokojnie, zetnie się. Kroimy dopiero po nocy w lodówce!
Polecamy z gałką lodów proteinowych Breyers Solony Karmel i łyżką frużeliny wiśniowej!