Jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej świadomi szkód, jakie pociąga za sobą dla naszego organizmu nadmiar cukru w diecie – popularne stają się wyzwania „30 dni bez słodyczy”, „30 dni bez cukru”. Wszelkie radykalizmy w żywieniu są złe same w sobie, i nie ma potrzeby rugować z diety cukru całkowicie, o ile nie jest to podyktowane względami medycznymi, mowa oczywiście przede wszystkim o cukrzycy i jej zagrożeniu, ale też o protokołach żywieniowych stosowanych w terapii określonych schorzeń; pomijając jednak ten aspekt, wiele osób rezygnując z cukru zastępuje go… cukrem! A wszystko dlatego, że producenci stosują coraz bardziej wymyślne pułapki i zawoalowane nazwy dla składników, które są niczym innym jak cukrem.
Bez cukru? Uważa na pułapki!
Najpopularniejszym trikiem jest stosowanie określenia „bez dodatku cukru” na produkty, które składają się czasem nawet w ponad połowie z czystego cukru – na temat tego, czym różni się „bez cukru” od „bez dodatku cukru” pisałam wcześniej obszernie, więc nie będę powtarzać teraz tematu i zainteresowanych odsyłam do wcześniejszego posta.
Dziś zajmijmy się tym pod jakimi nazwami kryje się w produktach cukier:
- brązowy cukier
- cukier Demerara
- cukier gronowy
- cukier kokosowy / syrop z pąków palmy kokosowej / gula java – więcej na temat tego dlaczego cukier kokosowy jest szkodliwy, a dla diabetyków wręcz niebezpieczny, znajdziesz we wcześniejszym wpisie
- cukier Muscavado
- cukier trzcinowy
- cukier Turbinado
- cukier z agawy
- daktyle
- dekstryny
- dekstroza
- fruktoza
- galaktoza (tu uwaga dla wielbicieli mleka bezlaktozowego – czy wiecie, że zamiast glukozy zawiera glukozę i galaktozę, czyli cukry proste, i w efekcie mleko bezlaktozowe zawiera więcej cukru niż zwykłe mleko? Mleko bezlaktozowe nie jest produktem, z którego usunięto laktozę, tylko takim, w którym laktoza została sztucznie rozbita na dwa cukru proste. O ile więc faktycznie masz nietolerancję laktozy (w skrócie: po mleku puszczasz bąki), to wybór mleka bezlaktozowego jak najbardziej ma sens, ale jeśli wybierasz je z różnie pojętych względów dietetyczno-odchudzających, to jest wręcz przeciwnie 😉
- glukoza
- HFCS / syrop kukurydziany wysokofruktozowy – obwiniany o falę otyłości, a to po prostu cukier, ani lepszy, ani gorszy od białego, tyle, że tańszy
- karmel
- karob / mączka z chleba świętojańskiego
- kryształki syropu trzcinowego
- laktoza
- maltodekstryna (uwaga! częsty wypełniacz w słodzikach teoretycznie bez kalorii – o ile użyjesz 1 łyżeczki to faktycznie wszystko jest pod kontrolą,ale wymyka się spod niej jeśli do ciasta dodasz kilogram słodzika ze stewią opartego na maltodekstrynowym wypełniaczu, wówczas cała zabawa traci sens)
- maltoza
- melasa
- miód
- odparowany cukier trzcinowy
- polidekstroza
- słód jęczmienny / syrop słodu jęczmiennego
- sok owocowy
- Sucanat (odmiana cukru trzcinowego)
- surowy cukier (trzcinowy)
- syrop / sok / nektar z agawy – szerzej na temat syropu z agawy pisałam tu
- syrop cukru inwetowanego
- syrop glukozowo-fruktozowy – patrz uwaga dot. HFCS
- syrop klonowy
- syrop kukurydziany
- syrop ryżowy / z brązowego ryżu
- syrop z daktyli
- syrop z sorgo
- zagęszczone (odparowany) sok winogronowy
- zagęszczony (odparowany) sok jabłkowy
- zagęszczony sok owocowy z koncentratu
- złoty syrop (ang. golden syrup)
Podsumowując, powtarzam jeszcze raz: nie ma powodu, aby unikać cukru, który jest naturalnie obecny w żywności nieprzetworzonej. Nie wyrzucaj z diety owoców tylko dlatego, że mają cukier – owszem, mają, ale mają też błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty, zawierają składniki odżywcze korzystne dla naszego organizmu.
Negatywne skutki zdrowotne wysokiego spożycia cukru wynikają z ogromnej ilości dodatku cukru, który jest obecny w produktach przetworzonych, to także on jest odpowiedzialny za pysznościowe odbieranie współczesnej żywności gotowej – więcej na temat pysznościowych produktów i tego dlaczego cukier w istocie nie uzależnia pisałam tu.
Najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie spożycia cukru jest spożywanie głównie nieprzetworzonych produktów spożywczych, a jeśli wybierasz przetworzone, rób to rozważnie, nie daj się nabrać na przebieranki i naucz się odnajdywać na etykietach ukryte źródła cukru.