Proteinowy fit sernik bez cukru na spodzie z czarnego kakao, z truskawkową pianką

1
Proteinowy fit sernik bez cukru na spodzie z czarnego kakao, z truskawkową pianką
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Mój pierwszy przepis z wykorzystaniem czarnego kakao – bardzo udany 🙂 Bezcukrowy sernik bez pieczenia o smaku białej czekolady, na spodzie daktylowym z czarnym kakao i pianką truskawkową. Optymalnie słodki, orzeźwiający, idealny na lato, a przy tym szybki i łatwy do zrobienia.

Mocny smak kakao super komponuje się z zimną masą sernikową i słodko-kwaśnymi truskawkami (można dla większego kontrastu dodać do masy truskawkowej kilka kropel soku z cytryny), słodycz daktyli maskuje gorycz kakao.

Składniki na sernik bez cukru

Masa

  • 80g odżywki białkowej – u mnie smak biała czekolada z Bulk Powders; odżywkę można pominąć, bez niej też wyjdzie
  • 20g żelatyny (można zastąpić agarem w wersji wegańskiej)
  • 1kg twaróg sernikowy dr Oetker
  • erytrol do smaku – u mnie 100g

Spód

  • 145g daktyli bez pestek
  • 25g czarnego kakao Dr Oetker
  • 15g mąki kokosowej
  • opcjonalnie słodzidło do smaku
  • jajko

Pianka truskawkowa

  • 800g truskawek
  • 20g żelatyny (może być agar)
  • erytrol do smaku

Przygotowanie sernika bez cukru

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, namaczamy 15 minut aż zmiękną, po tym czasie osączamy
  2. Daktyle blendujemy na jednolitą masę z jajkiem, kakao i słodzidłem, na koniec dodajemy mąkę kokosową do uzyskania optymalnej gęstości masy
  3. Masę wykładamy na dno formy, pieczemy 20 minut w 175 stopniach
  4. Zostawiamy spód do wystudzenia
  5. Ser blendujemy z odżywką i słodzidłem, dodajemy rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę
  6. Na spód ciasta wykładamy kilka truskawek, zalewamy masą sernikową, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
  7. W międzyczasie przygotowujemy piankę truskawkową – blendujemy truskawki ze słodziłem i rozrobioną drugą porcją żelatyny, masę zostawiamy do lekkiego zastygnięcia i taką na wpół zastygniętą wylewamy na sernik

Podajemy po porządnym schłodzeniu – najlepiej trzymać całą noc w lodówce.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes