Mój pierwszy przepis z wykorzystaniem czarnego kakao – bardzo udany 🙂 Bezcukrowy sernik bez pieczenia o smaku białej czekolady, na spodzie daktylowym z czarnym kakao i pianką truskawkową. Optymalnie słodki, orzeźwiający, idealny na lato, a przy tym szybki i łatwy do zrobienia.
Mocny smak kakao super komponuje się z zimną masą sernikową i słodko-kwaśnymi truskawkami (można dla większego kontrastu dodać do masy truskawkowej kilka kropel soku z cytryny), słodycz daktyli maskuje gorycz kakao.
Składniki na sernik bez cukru
Masa
- 80g odżywki białkowej – u mnie smak biała czekolada z Bulk Powders; odżywkę można pominąć, bez niej też wyjdzie
- 20g żelatyny (można zastąpić agarem w wersji wegańskiej)
- 1kg twaróg sernikowy dr Oetker
- erytrol do smaku – u mnie 100g
Spód
- 145g daktyli bez pestek
- 25g czarnego kakao Dr Oetker
- 15g mąki kokosowej
- opcjonalnie słodzidło do smaku
- jajko
Pianka truskawkowa
- 800g truskawek
- 20g żelatyny (może być agar)
- erytrol do smaku
Przygotowanie sernika bez cukru
- Daktyle zalewamy wrzątkiem, namaczamy 15 minut aż zmiękną, po tym czasie osączamy
- Daktyle blendujemy na jednolitą masę z jajkiem, kakao i słodzidłem, na koniec dodajemy mąkę kokosową do uzyskania optymalnej gęstości masy
- Masę wykładamy na dno formy, pieczemy 20 minut w 175 stopniach
- Zostawiamy spód do wystudzenia
- Ser blendujemy z odżywką i słodzidłem, dodajemy rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę
- Na spód ciasta wykładamy kilka truskawek, zalewamy masą sernikową, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
- W międzyczasie przygotowujemy piankę truskawkową – blendujemy truskawki ze słodziłem i rozrobioną drugą porcją żelatyny, masę zostawiamy do lekkiego zastygnięcia i taką na wpół zastygniętą wylewamy na sernik
Podajemy po porządnym schłodzeniu – najlepiej trzymać całą noc w lodówce.
[…] Pozostaje kierować się smakiem – ja będę czasem wybierać zwykłe kakao a czasem czarne, nie mogę doczekać się czarnych wypieków 🙂 Pierwszy przepis z czarnym kakao już jest – koniecznie wypróbuj czekoladowo-daktylowy spód do sernika na zimno z wykorzystaniem czarnego kakao. […]