Ile kalorii może mieć najmniej kaloryczne ciasto świata? Np. biszkopt bez cukru i bez tłuszczu? Stajemy do tego konkursu z naszym puszystym plackiem biszkoptowym, którego kawałek (1/8, forma 24cm) ma 64kcal! Ciasto jest super mięciutkie, dzięki dodatkowi rabarbaru wilgotne, a wszyscy, którzy mieli okazje zjeść kawałek, mówili ze zdziwieniem, że nie smakuje w ogóle jak fit. No i o to chodzi!
Jakie jeszcze ma zalety? Robi się je w 7 minut, piecze w 20 i można od razu jeść. Wadę ma jedną – znika w jedno popołudnie. Jeśli masz w domu 3 łodyżki rabarbaru, zrób koniecznie! Ciasto wyjdzie także z innymi owocami, które nie puszczają nadmiernie soku – jabłkami (w kawałkach), brzoskwiniami, morelami albo borówkami. Z truskawkami albo malinami odradzamy, grozi zakalcem.
SKŁADNIKI NA FIT DIETETYCZNY BISZKOPT BEZ CUKRU I BEZ TŁUSZCZU
- 30g białej mąki pszennej
- 30g odżywki białkowej z kazeiną*
- 10g proszku budyniowego albo mąki ziemniaczanej
- 70g erytrolu, najlepiej w pudrze
- 4g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- ok 200g oczyszczonego rabarbaru pokrojonego na kawałki
- kilka kropli aromatu, np biszkoptowego albo aromatu ciasta drożdżowego Funky Flavors Sweet Brioche, chyba, że odżywka ma swój własny intensywny smak
- do ubicia jajek: szczypta soli, kilka kropli soku z cytryny albo cream of tartar czyli kamień winny
- opcjonalnie: skórka otarta z jednej cytryny, sprawdź etykietę i upewnij się czy skórka jest jadalna, to jeden z niewielu wypadków, gdy wybór owoców bio daje konkretne korzyści jakościowe i zdrowotne
* Odżywkę kazeinową można zastąpić wegańską odżywką, odtłuszczoną mąką orzechową lub nasienną (musi mieć mniej niż 10% tłuszczu i pylistą, lekką strukturę, np. łubinowa, migdałowa, kokosowa) albo większą ilością mąki pszennej
JAK ZROBIĆ FIT BISZKOPT BEZ CUKRU I BEZ TŁUSZCZU?
- oddziel białka od żółtek
- miskę do ubijania jaj wysmaruj wacikiem nasączonym oszczędnie sokiem z cytryny (albo octem) – dzięki temu ubita piana z jaj będzie bardziej stabilna mimo, że jest bez cukru
- ubij białka na sztywno z solą, wsypuj do sztywnej piany erytrol w 4-5 porcjach
- wbij po 1 żółtku, po każdym miksuj krótko i na niskich obrotach
- wsyp pozostałe suche składniki i zamieszaj krótko, tylko tyle, żeby nie było grudek, starając się, żeby masa jak najmniej opadła
- przełóż masę do lekko natłuszczonej pamem formy, z wierzchu ułóż kawałki rabarbaru – powinny być długości około 1,5cm, mniejsze zapadną się w cieście w czasie pieczenia, a większe będą surowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170C i piecz z termoobiegiem 22 minuty, jeśli po 15 minutach ciasto wydaje się mocno spieczone możesz nakryć je z wierzchu folią aluminiową