Sernik proteinowy dyniowo-pomarańczowy z musem śliwkowym, bez cukru i glutenu

0
Sernik proteinowy dyniowo-pomarańczowy z musem śliwkowym, bez cukru i glutenu
5.00 avg. rating (92% score) - 3 votes

Sernik z puree z dyni i musem śliwkowym, bez cukru, bez glutenu, białkowy. W bardzo jesiennym klimacie i bardzo prosty w przygotowaniu. Kremowy, aromatyczny i idealnie słodki, w sam raz na początek jesieni.

Intensywnie pomarańczowy kolor sernika to zasługa dyni Hokkaido dodanej do masy serowej w całości wraz ze skórką, w której jest najwięcej barwnika (a przy okazji najwięcej cennej witaminy A i betakarotenu), dodatkowo w masie jest sok z pomarańczy, który ma szansę zwiększyć intensywność koloru osłabiając utlenianie (choć to właściwie w teorii, bo w tak wysokiej temperaturze pieczenia witamina C niestety się rozpada i traci swoje właściwości).

Proteinowy sernik dyniowy bez cukru

Sernik dyniowy bez cukru – składniki

  • nieduża dynia Hokkaido, albo dowolna inna, jeśli nie zależy nam na kolorze
  • 1 duża, soczysta pomarańcza
  • 75g syropu Vitafiber (można zastąpić miodem, jeśli cukier nam nie straszny, albo pominąć)
  • 350g jogurtu greckiego 3,5% tłuszczu
  • 1kg twarogu sernikowego
  • +/-100g erytrolu lub innego słodzidła
  • 100g odżywki białkowej – smak neutralny albo waniliowy, albo współgrający z dynią, ja użyłam szarlotkowego Biotecha
  • 100g musu śliwkowego – można zrobić samemu, albo użyć gotowego musu śliwkowego bez cukru; można zastąpić dowolnymi innymi owocami albo pominąć
  • 5 średnich jajek (ok 50g każde)
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • przyprawy wg uznania: cynamon, piernikowa, goździki, gałka muszkatołowa

Proteinowy sernik dyniowy bez cukru

Sernik dyniowy bez cukru – przygotowanie

  • dynię porządnie wyszorować, rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i odkroić zdrewniałe końcówki; piec do miękkości ok 1h w 160 stopniach, przed połączeniem z resztą składników dynię należy całkowicie wystudzić, więc najlepiej upiec ją dzień wcześniej
  • pomarańczę umyć, sparzyć; zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część) i odcisnąć sok, bez błonek
  • zblendować dynię ze skórą na pulpę z syropem Vitafiber, słodzidłem, odżywką białkową, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką pomarańczową oraz przyprawami
  • do masy dodać ser i jogurt, wymieszać porządnie nie napowietrzając zanadto – na tym etapie można posmakować masy i ewentualnie ją dosłodzić
  • miksując na niskich obrotach dodawać po jednym jajku, mieszać krótko
  • wylać masę do wyłożonej papierem formy
  • zrobić na powierzchni ciasta kleksy z musu śliwkowego, rozciągnąć w fantazyjne zawijasy
  • piec 1h w 160 stopniach, najlepiej zostawić do wystygnięcie w uchylonym piekarniku, a potem chłodzić minimum 8h w lodówce aby masa solidnie stężała

Proteinowy sernik dyniowy bez cukru

Na zdjęciu powyżej kawałek dyniowca z sosem bez cukru Colac Toffee

Wartości odżywcze (forma 24cm, wysokość ciasta 7cm)

/100g1 kawałek (ciasto dzielimy na 12)1 kawałek (ciasto dzielimy na 8)
Kcal84kcal224kcal336kcal
Białko8g21g31g
Tłuszcze3g7g10g
Węglowodany5g13g20g
Błonnik2g6g9g

5.00 avg. rating (92% score) - 3 votes