Sernik z puree z dyni i musem śliwkowym, bez cukru, bez glutenu, białkowy. W bardzo jesiennym klimacie i bardzo prosty w przygotowaniu. Kremowy, aromatyczny i idealnie słodki, w sam raz na początek jesieni.
Intensywnie pomarańczowy kolor sernika to zasługa dyni Hokkaido dodanej do masy serowej w całości wraz ze skórką, w której jest najwięcej barwnika (a przy okazji najwięcej cennej witaminy A i betakarotenu), dodatkowo w masie jest sok z pomarańczy, który ma szansę zwiększyć intensywność koloru osłabiając utlenianie (choć to właściwie w teorii, bo w tak wysokiej temperaturze pieczenia witamina C niestety się rozpada i traci swoje właściwości).
Sernik dyniowy bez cukru – składniki
- nieduża dynia Hokkaido, albo dowolna inna, jeśli nie zależy nam na kolorze
- 1 duża, soczysta pomarańcza
- 75g syropu Vitafiber (można zastąpić miodem, jeśli cukier nam nie straszny, albo pominąć)
- 350g jogurtu greckiego 3,5% tłuszczu
- 1kg twarogu sernikowego
- +/-100g erytrolu lub innego słodzidła
- 100g odżywki białkowej – smak neutralny albo waniliowy, albo współgrający z dynią, ja użyłam szarlotkowego Biotecha
- 100g musu śliwkowego – można zrobić samemu, albo użyć gotowego musu śliwkowego bez cukru; można zastąpić dowolnymi innymi owocami albo pominąć
- 5 średnich jajek (ok 50g każde)
- 15g mąki ziemniaczanej
- przyprawy wg uznania: cynamon, piernikowa, goździki, gałka muszkatołowa
Sernik dyniowy bez cukru – przygotowanie
- dynię porządnie wyszorować, rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i odkroić zdrewniałe końcówki; piec do miękkości ok 1h w 160 stopniach, przed połączeniem z resztą składników dynię należy całkowicie wystudzić, więc najlepiej upiec ją dzień wcześniej
- pomarańczę umyć, sparzyć; zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część) i odcisnąć sok, bez błonek
- zblendować dynię ze skórą na pulpę z syropem Vitafiber, słodzidłem, odżywką białkową, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką pomarańczową oraz przyprawami
- do masy dodać ser i jogurt, wymieszać porządnie nie napowietrzając zanadto – na tym etapie można posmakować masy i ewentualnie ją dosłodzić
- miksując na niskich obrotach dodawać po jednym jajku, mieszać krótko
- wylać masę do wyłożonej papierem formy
- zrobić na powierzchni ciasta kleksy z musu śliwkowego, rozciągnąć w fantazyjne zawijasy
- piec 1h w 160 stopniach, najlepiej zostawić do wystygnięcie w uchylonym piekarniku, a potem chłodzić minimum 8h w lodówce aby masa solidnie stężała
Na zdjęciu powyżej kawałek dyniowca z sosem bez cukru Colac Toffee
Wartości odżywcze (forma 24cm, wysokość ciasta 7cm)
/100g | 1 kawałek (ciasto dzielimy na 12) | 1 kawałek (ciasto dzielimy na 8) | |
---|---|---|---|
Kcal | 84kcal | 224kcal | 336kcal |
Białko | 8g | 21g | 31g |
Tłuszcze | 3g | 7g | 10g |
Węglowodany | 5g | 13g | 20g |
Błonnik | 2g | 6g | 9g |