Dyniowy placek proteinowy – przepis luźno inspirowany ciastem, które niedawno widzieliśmy u @yemichudne – inspiracja dość swobodna, ale lubimy dawać znać, że czyjś przepis zapadł nam w serce, bo to miły i zasłużony wyraz uznania dla instagramowego twórcy 🧡
Przepis jest mega prosty, bez jajek, bez tłuszczu i bez mąki, a przy tym daje dużą swobodę jeśli chodzi o proporcje składników, my użyliśmy duuuużo dyni i ciasto jest super wilgotne, a można użyć tylko trochę żeby dodać jesiennego klimatu i też wyjdzie, chociaż bardziej sernik niż dyniownik 😉.
SKŁADNIKI
➡️1600g dyni pieczonej i zmiksowanej na puree
➡️0,5kg sera z wiaderka
➡️100g odżywki (dowolnej albo w klimacie jesieni, np Rule1 Pumpkin Spice)
➡️Erytrol do smaku (ok 50g)
➡️Proszek do pieczenia
➡️Soda oczyszczona
➡️Przyprawy np cynamon, przyprawa do szarlotki
Wszystko mieszamy, pieczemy w 170 stopniach około 40 minut, kroimy po nocy w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1/8 (duży kawał!): 160kcal, 17g białka, 33g węgle, 3g tłuszczu