Znakomity przepis na domowe batony białkowe Kox Bar Coffee Cake 27g białka & 247kcal

0
Znakomity przepis na domowe batony białkowe Kox Bar Coffee Cake 27g białka & 247kcal
1.00 avg. rating (45% score) - 1 vote

Czas na rozwiązanie zagadki – pytaliśmy was na Insta jaki baton może tak wyglądać i mieć takie makro – miło połechtaliście nasze ego strzelając, że to nowy USN Trust albo Quest Oreo. Więc odkrywamy karty! Dzielimy się z wami jednym z naszych bazowych najlepszych przepisów na domowe batony proteinowe. Innym, niż inne. Co jest w nim wyjątkowego? Po pierwsze nie wymaga piekarnika. Po drugie (i ważniejsze!) w naszym batonie nie ma daktyli ani płatków owsianych, które dominują jako baza w innych przepisach, zawiera niewiele orzechów, nie ma miodu, syropu z agawy ani innych cukrowych przebierańców. Wszystko to czego w nim nie ma przekłada się na końcowe makro – baton jest niskowęglowodanowy (węgle pochodzą głównie z Oreo, puryści mogą zrezygnować, chociaż ze szkodą dla smaku), niskotłuszczowy, wielgachny, mega sycący a przy tym choć ma prawie o połowię więcej białka od zwykłego batona proteinowego, ma porównywalną do niego kaloryczność. Zerknij na film na końcu, żeby zobaczyć konsystencję.

Zarówno sam przepis, jak i składniki, są proste – nie ma aromatów ani zagęstników, wszystkie składniki do masz w domu, więc nie czekaj, tylko bierz się do roboty!

Pierwsza odsłona KoxBara (nazwa pochodzi od pseudonimu autorki przepisów), którą się z wami dzielimy, to szaleństwo dla wielbicieli kawowych słodyczy – KoxBar Coffee Cake to kawowa słodycz podkręcona orzechami i dużą ilością mocnej kawy. Składniki masz w domu, a jeśli któregoś ci brakuje, podpowiemy czym zastąpić. Kawowe akcenty w naszym przepisie podkreślają kawałki kawowych Oreo Java z kremem kawowym i kawałkami czekolady, ciastka są przepyszne i już niewielka ilość w batonie świetnie podkręca jego smak, ale możecie bez problemu zastąpić je zwykłymi Oreo albo innymi ulubionymi ciastkami dostosowując smak do swoich preferencji.

Cały wielki baton waży 93g (dla porównania Quest czy Grenade Carbkilla ważną 60g, a cegła Carb Control 100g) i dostarcza 247kcal, 27g białka, 22g węglowodanów, z czego 6g to błonnik i 11g tłuszczu. Jest turbo smaczny i piekielnie sycący.

Składniki na domowe batony proteinowe bez pieczenia

3 solidne sztuki, masa gotowego batona 93g

W uwagach poniżej propozycje zastępników

  • 100g odżywki białkowej – najlepsza będzie mieszanka koncentratu i kazeiny, bo da plastyczną miękkość, z łatwo dostępnych odżywek sprawdzą się wszystkie smaki z kazeinowej serii KFD Dessert, ja użyłam More Nutrition Peanut Butter o smaku masła orzechowego;
  • 40g erytrolu
  • 35g drobno mielonej odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 15g miękkiej margaryny (tu Flora Light)
  • 15g masła orzechowego, tu makadamia
  • 60ml mocnej bardzo czarnej kawy
  • dodatki – do batonów wkruszyłam 1,5 kawowych Oreo

Zastępniki:

  • Odżywka białkowa – zamiast kazeiny można użyć zwykłej odżywki WPI/WPC, w takim wypadku trzeba będzie użyć mniej płynu. To jest baton białkowy, więc jego istotą jest odżywka białkowa, ale zawsze w takich przepisach pojawiają się pytania o zastępniki, więc od razu wyjaśniamy: zamiast odżywki można użyć mąki kokosowej albo migdałowej, ale oczywiście wartości odżywcze będą inne
  • Margarynę można zastąpić zwykłym masłem, olejem kokosowym albo większą ilością masła orzechowego
  • Masła orzechowego jest w całym przepisie stosunkowo niedużo, nie ma większego znaczenia z jakich orzechów będzie to masło, dla konsystencji najlepiej by było gładko mielone, wybieraj czyste masło raczej niż smakowe masła z dodatkami

Przygotowanie – jak zrobić domowe batony białkowe

  • Podgrzej w kuchence mikrofalowej połowę kawy, margarynę i masło orzechowe oraz erytrol; podgrzewaj impulsami po 30 sekund żeby nie spalić składników. Zamiast mikrofali możesz użyć garnuszka
  • Połącz w misce sypkie składniki i wlej do nich ciepłą mieszankę, zagnieć.
  • Dodawaj resztę kawy malutkimi porcjami, po łyżeczce, za każdym razem zagniatając dokładnie masę żeby równo wchłonęła płyn. Nie spiesz się, bo jeśli chlupniesz na raz za dużo, masa będzie kleistym błotem i trzeba będzie zwiększać ilość sypkich składników zaburzając proporcje. Lepiej dodać 5 razy po łyżeczce niż raz chochlę.
  • Masa daje się dobrze formować póki jest ciepła, jeśli nie zdążysz albo musisz przerwać, możesz wrócić do formowania batonów podgrzewając masę krótko w mikrofali.
  • Podziel masę na 3 równe części.
  • Na dno każdej z foremek wsyp okruszki ciastek lub innych dodatków, na to połóż masę i wciśnij mocno w foremkę. Wstaw do lodówki na pół godziny do stężenia, potem batona można przechowywać w temperaturze pokojowej.

I to już wszystko!

Zagadka – tak wyglądało pytanie, które wam zadaliśmy. Większość was obstawiała, że to nowy Quest albo USN Trust Bar, to dla nas wyróżnienie! Podane w amerykańskiej tabeli makrosy na pewno był skuteczną zmyłką 🙂
Nasz kawowy baton proteinowy jest napędzany dobrą mocną małą czarną i przekładanymi kawowym kremem ciasteczkami Oreo Java Cream
Miękki, wielki, słodki sycący domowy baton proteinowy bez cukru, bez płatków owsianych, miodu i daktyli – czy może być coś piękniejszego?
Baton jest mięciutki i bardzo sycący – konsystencja to zasługa połączenia ze sobą masła orzechowego, kazeiny i miękkiej margaryny

1.00 avg. rating (45% score) - 1 vote