Proteinowa pizza calzone ze szpinakiem i pieczarkami 330kcal, 36g białka

0
Proteinowa pizza calzone ze szpinakiem i pieczarkami 330kcal, 36g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

To niestety nie jest najładniejsza pizza, jaką miałam okazję widzieć – i ty prawdopodobnie też widywałeś/widywałaś ładniejsze. Ale uwierz, że nie zjesz lepszej pizzy low carb i daj szansę temu przepisowi.

Nie sądź książki po okładce 🙂

Kazeinowe ciasto na pizzę tym razem w wersji calzone – udało się!
Pizza zacnej wielkości, wzdłuż prostego brzegu 25cm, nadzienie szpinakowo-pieczarkowe (polecanko 👌).
Prawdę mówiąc mały być małe szpinakowce, ale ciasto tak pięknie współpracowało że nastąpiła szybka zmiana planów i mamy pana pieroga który nakarmi niezłego głodozmora na redukcji😜. Ciasto perfekcyjne, z wierzchu kruche, przyrumienione, bierzcie przepis i korzystajcie😚

➡️Makro samego ciasta: 246kcal, B25 / W30 /T3
➡️Makro z dodatkami jak na zdjęciu: 330kcal, B36 / W37 / T3

Składniki, ciasto
🔹35g mąki dowolnej glutenowej
🔹15g kazeiny – najlepiej neutralnej kazeiny bezsmakowej, ale pytacie i wiemy, że waniliowa też da radę
🔹5g proszku do pieczenia
🔹50g serka wiejskiego light
🔹50ml wody gazowanej
🔹łyżeczka mała gumy ksantanowej
🔹sól
🔹przyprawy wg gustu, tutaj oregano, kurkuma, aromat bekonowy

Zagniatamy ciasto rękami, wałkujemy cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia psikniętego pamem

Składniki, farsz

  • 300g pieczarek
  • 250g świeży szpinak
  • 5g płatki drożdżowe (moje nowe odkrycie!)
  • czosnek,
  • sólPieczarki obsmażyć, dodać czosnek, szpinak, udusić, odparować.

    Farsz nałożyć na połowę ciasta, nakryć reszta, piec 15 min w 220C.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes