Zrób z nami kajmak bez cukru! Wydawało się niemożliwe – przepis przyszedł we śnie i okazał się skuteczny. Łap i rób, kajmak z tego przepisu, ma tylko 4 składniki, zero dodanego cukru, zero aromatów, zero zagęstników. Składniki kupisz w każdym większym spożywczaku, przygotowanie zajmuje około 30 minut i wymaga tylko patelni i packi silikonowej.
Podziel się tym przepisem z kimś kto kocha kajmak i zróbcie go razem!
Nasz kajmak bez cukru ma o połowę mniej kalorii niż zwykły, prawie dwa razy więcej białka i niemal 3 razy mniej węglowodanów!
Tylko 4 składniki dostępne w każdym sklepie i 30 minut mieszania dzielą cię od zrobienia pysznego, niskokalorycznego kajmaku bez cukru!
Na naszym kanale na YouTube możesz obejrzeć wydłużoną wersję filmu (7 minut) – dowiesz się z niego:
- dlaczego nie użyliśmy do kajmaku aromatów
- dlaczego nie użyliśmy zagęstników
- dlaczego erytrol nie karmelizuje i jak obchodzimy w tym przepisie ten problem
- dlaczego nie skopiowaliśmy receptury gotowego bezcukrowego kajmaku z Hiszpanii, który kiedyś był dostępny w Guiltfree
- jak można podkręcić przepis inuliną
Składniki na 250g domowego kajmaku bez cukru
- 50g mleka odtłuszczonego w proszku – najlepiej niegranulowanego, np. odtłuszczone mleko w proszku 1% tłuszczu Bio Naturo
- 230g mleka zagęszczonego 4%
- 13g masła
- 60g erytrolu
Można użyć mleka niezagęszczonego, ale będzie dłużej odparowywało. Zamiast mleka i masła można użyć śmietanki 12%.
Rozetrzyj mleko w proszku w zimnym mleku. Stop masło na patelni, dodaj erytrol i mleczną mieszankę i podgrzewaj cały czas mieszając na średnim ogniu – nastaw się na 30 minut mieszania, masa powinna zredukować objętość o około 40%. Gdy masa osiągnie konsystencję gęstego budyniu zdejmij ją z gazu, zgęstnieje jeszcze stygnąc. Przechowuj w zamkniętym pojemniku, szybko obsycha.