Kazeinowy torcik z mikrofali – 5 warstw, 380kcal, 43g białka!

0
Kazeinowy torcik z mikrofali – 5 warstw, 380kcal, 43g białka!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Koniec świątecznej rozpusty, od dzisiaj ryż i kurczak, forma na lato sama się nie zrobi!😜
Seriooo?!? 😂😂😂 Nie u nas! Robimy formę jedząc na śniadanie pięciowarstwowy torcik. Cały!! 😁😲

Maślany biszkopt z mikrofalówki przełożony masą sernikową, z malinową frużeliną, oprószony malinami 🤤.
Całość ma mniej niż 400kcal i ponad 40g białka! 💪

Biszkopt z kazeiny jest hipermięciutki 👌, robi się go w 5 (słownie: 5 minut) w mikrofali i jest lepszy niż taki zwykły biszkopt! Bazę biszkopta stanowi kazeina, najlepsze białko do wypieków, ciasta z kazeiną są miękkie i puszyste, nie kruszą się – kazeina mocno wiąże wodę dlatego trzeba użyć jej więcej niż używając WPI czy WPC.

🏆Makrosy całości: 388kcal, B43g / W24g / T9g

🔥To kto robi?🔥

🥧BISZKOPT KAZEINOWY Z MIKROFALI

🥄20g mąki kokosowej odtłuszczonej
🥄20g odżywki kazeinowej*
🥄5g proszku do pieczenia
🥄100g wody gazowanej*
🥄Opcjonalnie aromat, użyłam Funky Flavors Creamy Caramel
🥄½ łyżeczki gumy ksantanowej
🥄1 jajko
🥄Szczypta soli

Składniki zamieszać, rozłożyć równo w miseczce o średnicy ok 15cm i wysokości min 8cm, wstawić do mikrofali na 4 minuty na 800W.
Poczekać aż przestygnie, przekroić na 2 blaty.

* Można użyć odzywki WPI/WPC, wówczas ilość wody zmniejszyć o połowę. Takie ciasto po wyschnięciu zrobi się twarde, więc dobrze je nasączyć herbatą albo kawą. Kazeinowy biszkopt jest wilgotny bez nasączania

🍓DOMOWA FRUŻELINA MALINOWA / ale może też być gotowiec/

🥄100g mrożonych malin
🥄Erytrol do smaku
🥄Kwasek cytrynowy do smaku
🥄Łyżeczka pektyny, agaru albo żelatyny
🥄pół łyżeczki ksantanu

Dusić mieszając na patelni do rozmrożenia & zgęstnienia.

🍧PROTEINOWA MASA SERNIKOWA

🥄300ml wody
🥄4g agaru
🥄1 kubeczek nabiału (skyr, serek wiejski, u mnie Maluta)
🥄1 łyżeczka gumy ksantanowej
🥄Słodzidło wg uznania
🥄Aromat – u mnie Funky Flavors Sweet Cheesecake

Agar zagotować z wodą i słodzikiem. Zblendować z resztą składników

W naczyniu ułożyć spód, na to połowę masy, na to frużelinę, drugi blat i na wierzch resztę masy.

Schłodzić, gotowy posypać pudrem malinowym.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes