Kruche FIT rollsy ze szpinakiem i mozzarellą 🥬 🥯 134kcal 12g białka

0
Kruche FIT rollsy ze szpinakiem i mozzarellą 🥬 🥯 134kcal 12g białka
4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

Skoro nie grill, to może coś z piekarnika? 🔥🔥 Rollsy niemal bez tłuszczu ze szpinakiem i mozzarellą z półkruchego ciasta drożdżowego polecają się na wieczór z Netflixem 👌
Z podanych ilości wychodzi 11 zawijasów o średnicy ok. 6cm, każdy ma 👉 134kcal / B12,1g / W17,2g /T2,6g

Beztłuszczowe kruche ciasto bez masła i jajek jest takie jak powinno – kruche, a pomimo braku masła dzięki dodatkowi drożdży i białka kazeinowego smakuje jakby było mega tłuste!

Dzięki temu, że ciasto jest bez jajek jego ilość można dowolnie skalować zachowując proporcje między mąką, kazeiną i płynem, a dodatki dobierać wg gustu, pełna swoboda i na pewno wyjdzie! Zrobiłam ze szpinakiem, serkiem i mozzarellą, ale myślę, że równie dobrze wyjdą z klasycznymi dodatkami pizzerinek tj. sosem pomidorowym pepperoni i cebulką oraz serem.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO BEZ TŁUSZCZU I BEZ JAJEK

➡️225g mąki pszennej
➡️75g kazeiny bezsmakowej
➡️saszetka drożdży
➡️duża szczypta soli
➡️25g Flory Light
➡️80ml – 120ml letniej wody, zaczynamy➡️ od 80ml, potem ewentualnie stopniowo dolewamy aby ciasto było elastyczne ale nie mokre

Zagniatamy ciasto, warto poświęcić na to minimum 10 minut, to dobre ćwiczenie na przedramiona 😜💪
Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczką.

W tym czasie dusimy na patelni
1️⃣ szpinak z
2️⃣ serkiem, tu lekki Bieluch, ale ricotta byłaby lepsza bo jest słodkawa i się nie waży
3️⃣ przyprawami typu sól pieprz, czosnek
4️⃣ na koniec dorzucamy podartą na kawałki kulkę mozzarelli light, można zastąpić tartym serem piórko. Ser powinien zostać w kawałkach, nie chodzi o to, żeby zrobić jednolitą breję serowo-szpinakową, tylko by miała jakąś złożoną konsystencję i wyczuwalne akcenty.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na jak największy placek – to wymaga siły i cierpliwości, czyli mamy workout #2 😁
Placek smarujemy szpinakowym miksem, zawijamy w rulon, kroimy na plastry. Plastry układamy luźno na blasze, psikamy sprayem do pieczenia, pieczemy 12min w 220C góra-dół bez termoobiegu.

4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote