Jednoporcjowy proteinowy serniczek pistacjowy bez cukru w 3 minuty i pyszna polewa z magicznym składnikiem! 170kcal & 16g białka, bez cukru, bez glutenu, bez miksera. Łaywiej, szybciej i smaczniej być nie może, łap przepis i zapisz koniecznie na chwile słodkiego ssania!
Składniki na 2 porcje albo jedną większą
- 1 jajko
- 90g chudego, gęstego nabiału – to serek Milsani, może być skyr, kwarg itp.
- słodzidło do smaku
- 15g pasty pistacjowej – tu proteinowa pasta SoFi, może być czysty krem pistacjowy, można też zastąpić dowolnym innym smarowidłem, np. Nutellą
- aromat – tu aromat białęj czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
Składniki zamieszać packą na jednolitą masę, przelać do kokilek, wstawić do mikrofali na 2-2,5min na 700W.
W tym czasie zrobić polewę:
- 20g odtłuszczonej mąki pistacjowej (może być kakao albo odżywka białkowa)
- słodzidło do smaku
- opcjonalnie aromat (tu barwiący aromat pistacjowy)
- szczypta soli
- białko jaja – to jest gamechanger jeśli chodzi o konsystencję polew w proteinowych przepisach, spróbuj choć raz użyć białka jaja (sparzonego!) zamiast wody lub mleka i już nigdy nie wrócisz do innej opcji. Białko daje konsystencję tłustego, gładkiego kremu i dodatkowo podbija białko.
Zamieszać.
Serniczki wyłożyć na talerz, posmarować kremem, posypać pistacjami lub orzechami i jeść póki ciepłe, przepyszota!