Podobno nie można jeść codziennie na śniadanie omlet bo się nudzi 🤷♀️ Nie podzielamy tego typu poglądów, ale tym, którym omlet się jednak znudził, proponujemy na śniadanie torcik. Sernik stracciatella na proteinowym biszkopcie z wiśniowa galaretką, oczywiście na bazie wczorajszego przepisu na wiśniową frużelinę bo jest bezkonkurencyjnie dobra (kto już testował przepis?)
1/8 ciasta w formie 20cm ma ❗247kcal❗B23❗W16,9❗T9,8❗
Ciasto jest żelowane wegańskim zagęstnikiem agarem a nie żelatyną, więc szybko tężeje i dobrze znosi upał. Masa sernikowa jest nie za słodka, mocno czuć czekoladę, warto użyć gorzkiej, bo biszkopt jest słodki a wiśniowa masa słodko-kwaśna i razem mamy cudne kombo smaków, słodkie ale nie mdlące.
PRZEPIS NA PROTEINOWE FIT TORT STRACCIATELLA Z WIŚNIAMI
Składniki na formę 20cm, 8 solidnych kawałków
*Biszkopt proteinowy bez cukru*
- 1 jajko
- 30g drobnej odtłuszczonej mąki kokosowej
- 30g odżywki kazeinowej
- 2ł pdp
- 160ml wody gazowanej
Składniki zamieszać widelcem, nie ubijać, tylko tyle żeby nie było grudek. Piec 18 minut w 160C, wystudzić.
*Proteinowa masa serowa stracciatella*
- 1kg sera z wiaderka (lubimy President)
- 50g odżywki waniliowej lub o smaku białej czekolady ( tu Gold Whey Optimum White Chocolate, świetnie pasuje)
- 20g agaru zagotowanego w 100ml wody, można zastąpić żelatyną*
- 100g erytrolu
- 50g ciemnej czekolady 100% kakao (nie bój się w tym przepisie ciemnej czekolady, właśnie taka pasuje tu najlepiej i daje autentyczny smak stracciatella)
- Erytrol do smaku ale nie za dużo
- Opcjonalnie 1-2 pipetki aromatu Funky Flavors Sweet Stracciatella, wówczas erytrol jest zbędny
Zmiksować wszystko poza czekoladą, do gotowej masy dodać pociętą na kawałki czekoladę i wylać na spód biszkoptowy.
Gdy sernik zacznie zastygać wlać na wierzch 0,5kg frużeliny wiśniowej zagęszczonej 10g agaru* (przepis na frużelinę podawaliśmy wczoraj).
Odczekać około godzinę aż zastygnie, nie musi być w lodówce.
* Zarówno masę wiśniową, jak i serową, można ustabilizowac żelatyną a nie agarem. Agar rozpuszczamy w zimnej wodzie i gotujemy, dopiero wrzenie aktywuje właściwości żelujące. Żelatyna przeciwnie, musi być rozpuszczona w gorącej wodzie, ale nie wolno jej zagotować. Aby masa serowa się nie zważyła roztwór żelatyny i agaru powinien być przed dodaniem do sera przestudzony.