Proteinowy sernik stracciatella z wiśniami, bez cukru 247kcal & 23g białka

0
Proteinowy sernik stracciatella z wiśniami, bez cukru 247kcal & 23g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Podobno nie można jeść codziennie na śniadanie omlet bo się nudzi 🤷‍♀️ Nie podzielamy tego typu poglądów, ale tym, którym omlet się jednak znudził, proponujemy na śniadanie torcik. Sernik stracciatella na proteinowym biszkopcie z wiśniowa galaretką, oczywiście na bazie wczorajszego przepisu na wiśniową frużelinę bo jest bezkonkurencyjnie dobra (kto już testował przepis?)
1/8 ciasta w formie 20cm ma ❗247kcal❗B23❗W16,9❗T9,8❗

Ciasto jest żelowane wegańskim zagęstnikiem agarem a nie żelatyną, więc szybko tężeje i dobrze znosi upał. Masa sernikowa jest nie za słodka, mocno czuć czekoladę, warto użyć gorzkiej, bo biszkopt jest słodki a wiśniowa masa słodko-kwaśna i razem mamy cudne kombo smaków, słodkie ale nie mdlące.

PRZEPIS NA PROTEINOWE FIT TORT STRACCIATELLA Z WIŚNIAMI

Składniki na formę 20cm, 8 solidnych kawałków

*Biszkopt proteinowy bez cukru*

  • 1 jajko
  • 30g drobnej odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 30g odżywki kazeinowej
  • 2ł pdp
  • 160ml wody gazowanej

Składniki zamieszać widelcem, nie ubijać, tylko tyle żeby nie było grudek. Piec 18 minut w 160C, wystudzić.

*Proteinowa masa serowa stracciatella*

  • 1kg sera z wiaderka (lubimy President)
  • 50g odżywki waniliowej lub o smaku białej czekolady ( tu Gold Whey Optimum White Chocolate, świetnie pasuje)
  • 20g agaru zagotowanego w 100ml wody, można zastąpić żelatyną*
  • 100g erytrolu
  • 50g ciemnej czekolady 100% kakao (nie bój się w tym przepisie ciemnej czekolady, właśnie taka pasuje tu najlepiej i daje autentyczny smak stracciatella)
  • Erytrol do smaku ale nie za dużo
  • Opcjonalnie 1-2 pipetki aromatu Funky Flavors Sweet Stracciatella, wówczas erytrol jest zbędny

Zmiksować wszystko poza czekoladą, do gotowej masy dodać pociętą na kawałki czekoladę i wylać na spód biszkoptowy.

Gdy sernik zacznie zastygać wlać na wierzch 0,5kg frużeliny wiśniowej zagęszczonej 10g agaru* (przepis na frużelinę podawaliśmy wczoraj).

Odczekać około godzinę aż zastygnie, nie musi być w lodówce.

* Zarówno masę wiśniową, jak i serową, można ustabilizowac żelatyną a nie agarem. Agar rozpuszczamy w zimnej wodzie i gotujemy, dopiero wrzenie aktywuje właściwości żelujące. Żelatyna przeciwnie, musi być rozpuszczona w gorącej wodzie, ale nie wolno jej zagotować. Aby masa serowa się nie zważyła roztwór żelatyny i agaru powinien być przed dodaniem do sera przestudzony.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes