Jak zrobi膰 fru偶elin臋 bez cukru z erytrolem – 艂atwy przepis

4
Jak zrobi膰 fru偶elin臋 bez cukru z erytrolem – 艂atwy przepis
3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes

Prawdziwa fru偶elina jest tylko jedna – wi艣niowa!馃崚馃崚馃崚馃崚馃崚 To konieczny dodatek do parz膮cych palce gofr贸w kupionych na wakacjach, zawsze tak samo pyszna.

Mo偶na kupi膰 gotow膮, ale nic nie zast膮pi smaku domowej, na filmie macie przepis na rubinow膮 kr贸low膮, 20 minut roboty (ok, plus drugie tyle na drylowanie 馃槇馃お) i jest, mamy idealne proporcje zag臋stnik贸w, wychodzi p贸艂lej膮ca, nie kisielowata i nie galaretowata, troch臋 s艂odka a troch臋 kwa艣na czyli I*D*E*A*L*N*A 馃憣馃憣馃憣

Perfekcyjna z omletem, owsiank膮, jogurtem. Genialnie pyszna, r贸bcie!!

Przepis na domow膮 fru偶elin臋 wi艣niow膮 (bez cukru, z erytrolem)

  • 2 kg wi艣ni (masa po wydrylowaniu)
  • 150g erytrolu (dopasowa膰 do smaku)
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego (koniecznie, dokwasza 偶eby nie by艂o za s艂odkie i zachowuje pi臋kny kolor, to naturalny konserwant)
  • 30g m膮ki ziemniaczanej lub skrobi, mo偶e by膰 tapiokowa tak偶e
  • 5g karagenu lub gumy ksantanowej (przy owocach lepiej sprawdza si臋 karagen)

Wydrylowane wi艣nie mieszamy z kwaskiem i erytrolem, wrzucamy na du偶膮 patelni臋, gotujemy na ma艂ym ogniu oko艂o 15 minut – ma troch臋 odparowa膰, pu艣ci膰 sok. Mieszamy od czasu do czasu 偶eby nie przywar艂o, nie za mocno, bo wi艣nie si臋 rozpadn膮, a maj膮 zosta膰 w kawa艂kach.

W kubeczku 艂膮czymy skrobi臋 i zag臋stnik i rozrabiamy zimn膮 wod膮 na co艣 w rodzaju krochmalu/kisielu. Do tego dolewamy po trochu ciep艂ego sosu wi艣niowego z patelni (samego p艂ynu), ci膮gle mieszaj膮c. Gdy mamy ju偶 mas臋 o rzadszej konsystencji wlewamy zag臋stnikowy sos na patelni臋, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania 偶eby aktywowa膰 skrobi臋, gotujemy 3 minuty. I gotowe!

Jak przechowywa膰 domow膮 fru偶elin臋?

Taka fru偶elina jak nasza nie ma ani konserwant贸w typu benzoesan sodu czy sorbinian potasu, ani b臋d膮cego naturalnym konserwantem cukru – ale i tak s膮 sposoby, by cieszy膰 si臋 ni膮 d艂u偶ej 馃檪

  1. W lod贸wce w zamkni臋tym pude艂ku, przez oko艂o 2 tygodnie. Pami臋taj, by nie wyjada膰 艂y偶k膮 prosto z pude艂ka bo dostan膮 si臋 bakterie z jamy ustnej i fru偶elina si臋 popsuje
  2. Mo偶na zamrozi膰, ale rozmro偶ona b臋dzie du偶o gorsza
  3. Zawekowa膰 – czyli wla膰 w wyparzone s艂oiki, zakr臋ci膰, a nast臋pnie zagotowa膰 zamkni臋te s艂oiki w garnku z wod膮, maj膮 si臋 gotowa膰 minimum 15 minut. Na dnie garnka po艂贸偶 r臋cznik 偶eby s艂oiki podskakuj膮c nie poobt艂ukiwa艂y si臋 o dno. Zagotowane s艂oiki wystawiamy do ostudzenia do g贸ry nogami. Je艣li kolejnego dnia wieczko nie pyka, to znaczy, 偶e s膮 dobrze zamkni臋te i mog膮 sobie poczeka膰 w piwnicy do zimy.
3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes