Vitargo to opatentowana formuła węglowodanowa, która stosowana jest w produktach o tej samej nazwie przeznaczonych dla sportowców. Ze względu na swój skład jest jedną z najbardziej efektywnych w przyswajaniu formuł na świecie, która wybierana jest również przez sportowców światowej rangi.
Jak działa Vitargo?
W produktach Vitargo znajdują się wyselekcjonowane węglowodany wysokocząsteczkowe pozyskiwane ze skrobi jęczmiennej, które posiadają rozgałęzioną strukturę i wyróżniają się niską osmolalnością. To powoduje, że są szybko transportowane z żołądka do jelit i pozwalają na błyskawiczne dostarczenie energii podczas wysiłku fizycznego, co przekłada się także na szybszą odbudowę poziomu glikogenu.
Badania wykazały, że stosowanie Vitargo pozwala na zwiększenie ilości syntetyzowanego glikogenu nawet o 70% niż w przypadku zwykłych napojów wykorzystujących maltodekstryny. Zaobserwowano również zwiększoną moc. Dzięki swoim właściwościom ten właśnie kompleks węglowodanów pozwala na uzyskanie efektu anabolicznego i antykatabolicznego, czyli wspomaga tworzenie się tkanki mięśniowej, a przy tym jednocześnie zmniejsza jej destrukcję.
Właściwości Vitargo:
-
dostarcza wartościowe węglowodany potrzebne w treningach
-
szybko uzupełnia zapasy energetyczne
-
zapewnia optymalne środowisko anaboliczne i antykataboliczne
-
wspomaga działanie układu odpornościowego
-
zmniejsza częstotliwość występowania skurczów i bólu mięśni
-
zapobiega przetrenowaniu
Sposób użycia Vitargo
Vitargo ma postać napojów węglowodanowych, które dostępne są w kilku wersjach do wyboru przeznczonych do stosowania przed treningami, w ich trakcie oraz po ich zakończeniu. Do wyboru są również batony oraz żele energetyczne, które bardzo dobrze sprawdzają się również przy większym zapotrzebowaniu na energię przy wysiłku umysłowym, na przykład w szkole czy w pracy.
Dawkowanie zależne jest od wybranego produktu. Producent zaleca, aby przed wysiłkiem dostarczyć do organizmu 40-75 g rozpuszczonego produktu w 0,6 l wody. W trakcie wysiłku taką samą ilość proszku powinniśmy rozpuścić w 0,8 l wody.