O połowę mniej kcal niż jajka Reese’s! Nadziewane czekoladowe jajka wielkanocne bez cukru z malinami i masłem orzechowym – nasze 100g jajo ma mniej niż 300kcal, ani grama cukru, 14g białka i 9g błonnika.
Ten przepis jest z nami już od kilkunastu dni (dokładnie od dnia, w którym dotarł do nas jajkowe foremki, ale pomysł na niego powstał już wieeele tygodni temu) i przebieraliśmy nogami, żeby móc się nim z wami podzielić – do Wielkanocy został już tylko miesiąc, więc chyba już można odpalić zajączkowo-pisankowe przepisy, prawda?
Bez ściemy – te nadziewane jajeczka są genialne. Nie tylko bez cukru, nie tylko podkręcone białkiem, nie tylko o połowę mniej kaloryczne niż tradycyjne nadziewane czekoladki. Przede wszystkim są ⓅⓇⓏⒺⓅⓎⓈⓏⓃⒺ. Czekolada proteinowa – niby ciemna, ale trochę mleczna, słodka, ale nie przesłodzona. Kremowe masło orzechowe z PB2 ze snikersową odżywką białkową, a do tego słodko-kwaśny dżem malinowy z chia. Czekolada dzięki odpowiedniemu temperowaniu jest cienka, błyszcząca i magnumowo krucha. No przepychota. Róbcie koniecznie!
Składniki na nadziewane jajeczka czekoladowe bez cukru
4 wielkie jaja, jedno ma 100g
Użyliśmy po 40g proteinowej czekolady na jajko (20g na spód, 20g do przykrycia masy), poniżej proporcje na 280g czekolady proteinowej, można oczywiście użyć gotowej czekolady bez cukru
- 40g erytrolu zmielonego na puder
- 40g odżywki białkowej czekoladowej, użyliśmy MyProtein Impact Whey Brownie, w czekoladzie proteinowej WPI lub WPC sprawdzi się lepiej niż kazeina
- 40g masła shea albo rafinowanego oleju kokosowego
- 160g miazgi kakaowej, tu czysta miazga kakaowa 100% RealFoodSource Arriba Cocoa Mass
Nadzienie – masło orzechowe:
- 25g masła orzechowego w proszku PB2 albo odtłuszczonej mąki z prażonych orzechów ziemnych
- 15g erytrolu albo tabsów
- 25g odżywki białkowej (tu odżywka proteinowa Snickers – Hi Protein Whey)
- 120g dowolnego syropu zero kcal w pasującym smaku (np. karmel, wanilia) – można zastąpić wodą, aromatem i szczyptą gumy ksantanowej, syropy zero kcal zawierają zagęstniki więc nie trzeba ich dodawać osobno
- ok 40g wody
- opcjonalnie aromat masła orzechowego Funky Flavors Sweet Peanut Butter
- szczypta soli
Masa malinowa
- 80g mrożonych malin
- słodzidło wg gustu
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka chia albo siemienia lnianego
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania masy malinowej – gotuj w garnuszku maliny z chia, sokiem z cytryny i słodzidłem aż zgęstnieją i odparują nadmiar wody, odstaw do całkowitego wystudzenia zanim nałożysz do czekoladowej foremki
- Stop wszystkie składniki czekolady w miseczce ustawionej nad garnuszkiem z wrzątkiem, ciągle mieszając, przestudź lekko masę i przelej do foremek równo rozkładając płynną czekoladę po ściankach, odstaw do zastygnięcia.
- Zmieszaj wszystkie składniki masy orzechowej poza wodą. Wodę dodawaj dosłownie po łyżeczce, tak, żeby masa nie była zbyt lejąca, po dodaniu każdej porcji wody bardzo dobrze zamieszaj składniki i dopiero po kilkunastu sekundach mieszania dodaj ewentualnie kolejną łyżkę wody.
- Wypełnij miseczki masą orzechową, na to rozłóż maliny i przykryj pozostałą porcją czekolady.
- Odstaw do lodówki do zastygnięcia – i jedz!