Ciecierzycowe ciasto proteinowe bez cukru, bez mąki i bez jajek 36g białka & 392kcal

0
Ciecierzycowe ciasto proteinowe bez cukru, bez mąki i bez jajek 36g białka & 392kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jeśli śledzicie nasz profil od dawna to wiecie, że wynalazki w rodzaju pizza z kalafiora, ciasto z cukinii czy nutella z awokado to nie jest nasza specjalność, szukając fit rozwiązań idziemy w innym kierunku i poza buraczanym brownie i sernikiem dyniowym rzadko sięgamy w słodkościach do warzyw – takie specjały są częściej ofiarą naszych żartów niż kulinarnych testów 🙂 Jeśli więc polecamy wam jakiś przepis z ciecierzycą, a to jest główny składniki tego ciasta, to możecie mieć pewność, że jest serio dobre i nic a nic nie czuć w nim warzyw. To co widzicie na zdjęciu to cały placek o średnicy 15cm, 1 taka porcja ma 392kcal, 36g białka, 46g węgowodanów i 5g tłuszczu.

Ciasto jest bez jajek, bez mąki i oczywiście bez dodatku cukru, czas pieczenia to około 15-18 minut, przygotowanie mniej niż 5 minut. Masa jest wilgotna i delikatna jak w zwykłym ucieranym cieście, takim na placek owocowy – użyliśmy borówek, ale można oczywiście użyć dowolnych owoców, z jabłkami i śliwkami też na pewno będzie pyszne. Przepis jest prosty i daje mnóstwo możliwości, zamiast owoców można użyć jako dodatku np. orzechów albo kawałków czekolady, albo wszystkiego na raz 🙂 Dobrze smakuje solo, ale można go też polać syropem klonowym albo jogurtem naturalnym.

Składniki na jednoporcjowe ciasto ciecierzycowe bez cukru

  • 60g prażonych jabłek (takich w słoiku) albo dojrzałego banana
  • 130g ciecierzycy (pół dużej puszki Bonduelle albo jedna mini puszka na raz), osączonej
  • 30g odżywki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie słodzidło albo aromat (użyliśmy aromatu drożdżówki z cynamonem Funky Flavors Sweet Cinnamon Roll)

Zblendować mokre składniki na pulpę, dodać do niej suche, zamieszać krótko, tylko tak by nie było grudek odżywki. Wlać masę do formy, z wierzchu sypnąć owocami, nie wciskać ich do dołu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C, piec 15-18 minut na złoto, odczekać około 30 minut przed jedzeniem, najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, wtedy się nie kruszy podczas krojenia.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes