Słuchamy was! Specjalnie na waszą prośbę dziś przepis bez nabiału – niedzielne śniadanie na słodko jako wegańskie gofry proteinowe inspirowane wafelkami Knoppers Black & White. Mięciutkie, mocno kakaowe, przekładane słodką bezmleczną budyniową masą waniliową.
Cała sycąca porcja ma 400kcal, 48,9g węglowodanów, 5,8g tłuszczu i 35,5g białka
Składniki na wegańskie gofry proteinowe bez cukru:
- 20g mąki pszennej lub orkiszowej
- 10g czarnego kakao (czarne tylko dla koloru, do smaku wystarczy zwykłe kakao)
- 25g roślinnej odżywki białkowej, najlepiej czekoladowej, tu Biotech Vegan Protein o smaku orzech laskowego
- 60g musu jabłkowego
- 65g ciecierzycy w puszce (tu Bonduelle mini puszka, 1 cała wraz z zalewą)
- 50ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki gumy ksantanowej (nie jest niezbędna, ale ułatwia życie, dzięki niej gofry lepiej wychodzą z formy i mają ładniejszy kształt)
- opcjonalnie słodzidło
Przygotowanie wegańskich gofrów bez jajek i mleka
- Zblendować mokre składniki
- Zmieszać ze sobą suche składniki
- Połączyć obie masy packą silikonową, nie trzeba blendować
- Smażyć partiami (z podanych ilości wychodzą 4 kwadratowe gofry) w dobrze nagrzanej gofrownicy, odczekaj minimum 30 sekund pomiędzy poszczególnymi goframi, aby ponownie dobrze rozgrzać gofrownicę. Do natłuszczenia użyliśmy oleju kokosowego w sprayu, każda porcja była pieczona przez około 5 minut.
W czasie pieczenia gofrów przygotować masę.
Składniki na waniliową wegańską masę białkową do gofrów:
- 200ml wody
- opcjonalnie słodzidło
- 10g proszku budyniowego bez cukru (tu biszkoptowy dr Oetker bez cukru)
- 10g wegańskiej odżywki białkowej o smaku waniliowym (tu Biotech Vegan Protein Vanilla Cookie)
- 4g agaru
Wodę wlać do garnka, dodać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając lub blendując na minimalnych obrotach – dzięki temu budyń się nie przypali i nie zrobią się glutki.
Układać naprzemiennie gofry i masę, dzięki zawartości agaru szybko stężeje. Jeśli nie masz agaru, możesz z niego zrezygnować, pełni tylko funkcje estetyczne i nadaje masie formę, bez niego smak i makro będzie takie samo, tyle, że masa wypłynie spomiędzy gofrów.