Wegańskie gofry proteinowe bez jajek, cukru i mleka a la Knoppers Black & White

0
Wegańskie gofry proteinowe bez jajek, cukru i mleka a la Knoppers Black & White
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Słuchamy was! Specjalnie na waszą prośbę dziś przepis bez nabiału – niedzielne śniadanie na słodko jako wegańskie gofry proteinowe inspirowane wafelkami Knoppers Black & White. Mięciutkie, mocno kakaowe, przekładane słodką bezmleczną budyniową masą waniliową.

Cała sycąca porcja ma 400kcal, 48,9g węglowodanów, 5,8g tłuszczu i 35,5g białka

Składniki na wegańskie gofry proteinowe bez cukru:

  • 20g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 10g czarnego kakao (czarne tylko dla koloru, do smaku wystarczy zwykłe kakao)
  • 25g roślinnej odżywki białkowej, najlepiej czekoladowej, tu Biotech Vegan Protein o smaku orzech laskowego
  • 60g musu jabłkowego
  • 65g ciecierzycy w puszce (tu Bonduelle mini puszka, 1 cała wraz z zalewą)
  • 50ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki gumy ksantanowej (nie jest niezbędna, ale ułatwia życie, dzięki niej gofry lepiej wychodzą z formy i mają ładniejszy kształt)
  • opcjonalnie słodzidło

Przygotowanie wegańskich gofrów bez jajek i mleka

  1. Zblendować mokre składniki
  2. Zmieszać ze sobą suche składniki
  3. Połączyć obie masy packą silikonową, nie trzeba blendować
  4. Smażyć partiami (z podanych ilości wychodzą 4 kwadratowe gofry) w dobrze nagrzanej gofrownicy, odczekaj minimum 30 sekund pomiędzy poszczególnymi goframi, aby ponownie dobrze rozgrzać gofrownicę. Do natłuszczenia użyliśmy oleju kokosowego w sprayu, każda porcja była pieczona przez około 5 minut.

W czasie pieczenia gofrów przygotować masę.

Składniki na waniliową wegańską masę białkową do gofrów:

  • 200ml wody
  • opcjonalnie słodzidło
  • 10g proszku budyniowego bez cukru (tu biszkoptowy dr Oetker bez cukru)
  • 10g wegańskiej odżywki białkowej o smaku waniliowym (tu Biotech Vegan Protein Vanilla Cookie)
  • 4g agaru

Wodę wlać do garnka, dodać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając lub blendując na minimalnych obrotach – dzięki temu budyń się nie przypali i nie zrobią się glutki.

Układać naprzemiennie gofry i masę, dzięki zawartości agaru szybko stężeje. Jeśli nie masz agaru, możesz z niego zrezygnować, pełni tylko funkcje estetyczne i nadaje masie formę, bez niego smak i makro będzie takie samo, tyle, że masa wypłynie spomiędzy gofrów.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes