Czekoladowe muffiny brownie bez cukru z wiśniowo-czekoladową lawą

0
Czekoladowe muffiny brownie bez cukru z wiśniowo-czekoladową lawą
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zwykle pokazujemy wam jak zrealizować przepis od zera, a dziś przy sobocie na leniwca – chcemy pokazać jak kreatywnie wykorzystać gotowe półprodukty aby osiągnąć efekt „wow”. Bezcukrowe muffinki brownie z płynnym nadzieniem czekoladowym wiśniowym przygotowaliśmy z gotowej keto mieszanki Swerve słodzonej stewią i erytrolem, nadzienie stanowi frużelina wiśniowa i kawałek czekoladki Yogurette z nadzieniem malinowo-granatowym, reszta czekoladki jest podana na gotowej babeczce.

Oczywiście zarówno mieszanka, jak i dodatki, mogą być dowolne, to tylko przykład na to, jak zrobić, żeby się nie narobić. Właściwie cały trik sprowadza się do tego, żeby wcześniej zamrozić frużelinę tak, aby dało się ją ‚zamknąć’ wewnątrz babeczki – jeśli użyjesz płynnej frużeliny, wypłynie w czasie pieczenia rozmaczając ciastko, jeśli dodasz ją zamrożoną tuż przed włożeniem do piekarnika, roztopi się, ale cala dobroć wypłynie dopiero po rozkrojeniu babeczki.

W naszym wypadku składniki na czekoladowe muffinki bez cukru to:

  1. 1 opakowanie gotowej mieszanki na keto brownie bez cukru
  2. frużelina wiśniowa zamrożona w kostki (można użyć gotowej, my użyliśmy domowej wiśniowej frużeliny bez cukru według naszego przepisu)
  3. 1/2 opakowanie czekoladek – u nas Ferrero Yogurette Himbeere&Granatapfel – użyliśmy po 1 ‚paluszku’ na muffinkę

1 muffinka przygotowana według tego przepisu ma 160kcal, 11g tłuszczu, 6g węglowodanów i 4g białka, wartości odżywcze bez czekoladki

Przygotowanie – jak zrobić czekoladowe muffinki brownie bez cukru:

  1. Przygotuj składniki mieszanki na ciasto – w tym wypadku pudełko mieszanki Swerve Brownie Mix, 120g masła, 125ml wody
  2. Wymieszaj składniki
  3. Wylej po połowie masy na dno foremek – papilotki wyłożyliśmy dodatkowo folią do pieczenia, żeby ciasto nie wypłynęło ponad ich brzeg
  4. Na masę wyłóż zamrożoną kostkę owoców, na to połóż kawałek czekolady, nakryj resztą masy ciastowej
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego według instrukcji na opakowaniu – w przypadku Swerve 175C, czas pieczenia podany na opakowaniu dotyczy całej formy ciasta, muffinki są mniejsze, więc skróciliśmy go do 17 minut i było idealnie, brownie wyszło kruche i z wierzchu i genialnie wilgotne w środku.
  6. W jeszcze ciepłe muffinki wbij od góry resztę czekolady, tak by wtopiła się w masę pod wpływem ciepła.

Muffinki najlepiej podawać podgrzane 30 sekund w mikrofalówce – czekolada pięknie się rozpływa, zobacz na końcu film z wypływającą wiśniowo-czekoladową lawą!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes