No i są – do Guiltfree zawitały 3 piekielnie pyszne smaki kremowych szejków Allnutrition NutLove Protein Shake
Dużo jest zachwytów ambasadorów marki na temat tego jakie są dobre i kremowe, a mniej o tym z czego to wynika – tymczasem skład szejków NutLove jest nadzwyczajnie ciekawy i wart analizy.
Poniżej trochę słowotoku i wyjaśnień, a dla wzrokowców spragnionych esencji na końcu zdjęcia składów i makrosów
Smak Allnutrition NutLove Protein Shake – recenzja smaku
Od strony smaku rzadko spotykanym dodatkiem w odżywkach białkowych jest maślanka oraz dodatek aż 3 rodzajów orzechów w każdym z wariantów smakowych.
- Rafaellowy Allnutrition Nutlove Protein Shake Coco Crunch zawiera prażone migdały, kokos i mączkę z prażonych orzechów ziemnych, która zresztą występuje w obu pozostałych smakach – oprócz niej w białoreesesowym szejku Allnutrition Nutlove Protein Shake White Choco Peanut
znajdziemy prażone i mielone kawałki orzechów ziemnych, a w pralinowym-rocherowym Allnutrition Nutlove Protein Shake Chocolate Hazelnut
orzechy laskowe w kawałkach i prażone zmielone orzeszki. - Nie mniejszy wpływ na smak ma zastosowanie 3 słodzików (acesulfamu, sukralozy i stewii) – słodziki mają właściwości synergistyczne, co oznacza, że słodycz kilku słodzików jest większa niż suma słodyczy słodzików stosowanych osobno. Jednocześnie stosowanie miksu słodyczy daje naturalnie słodki smaki – lepszy efekt, niż zastosowanie jednego słodzika w dużej ilości.
Konsystencja Allnutrition NutLove Protein Shake – jaki jest jej sekret?
Konsystencja: tu dzieją się czary. Jest tyle dobrych rozwiązań, że aż trudno wybrać od czego zacząć, więc zaczniemy od najbanalniejszych
- Zagęstniki – aż 3: guma celulozowa, guma guar i guma ksantanowa, podobnie jak przy słodzikach tu także działa synergia, czyli mamy zwiększony efekt zagęstnienia
- MCT czyli trójglicerydy średniołańcuchowe, i to z oleju kokosowego a nie palmowego, cenione na diecie keto źródło tłuszczu stosowane w keto śmietankach do kawy ze względu na swoje właściwości kremująco-zagęszczające
- Mączka z prażonych orzechów ziemnych jest źródłem białka i błonnika i działa jak naturalny roślinny zagęstnik
- Maślanka, której jest wprawdzie tylko kilka procent, ale jednak jest, nadaje puchatości
- A na koniec perła w koronie; w naszych przepisach często wykorzystujemy odżywki kazeinowe i kręcicie nosem, że „nie mam kazeiny„, że „gdzie to kupić„, że „co to w ogóle jest ta kazeina„. No więc wygląda na to, że Allnutrition śledzi nasze wpisy na Instagramie (pozdrawiamy) i w odpowiedzi na częstotliwość stosowania przez nas kazeiny zrobili szejka kazeinowego – niemal 50% białek mleka w tych szejkach stanowi właśnie kazeina, która ma bajeczne wręcz właściwości zagęszczające i jest niezrównana w deserach białkowych.








