Najlepsza pizza proteinowa low carb – bez kalafiora!

0
Najlepsza pizza proteinowa low carb – bez kalafiora!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Najlepsza niskokaloryczna pizza proteinowa – cała ogromna pizza ma z dodatkami mniej niż 400kcal i ponad 40g białka.

Sobotę zaczęliśmy przepisem i tak też kończymy, a na sobotni wieczór najlepsza jest pizza!

Pizzom kalafiorowym mówimy stanowcze nie – przede wszystkim dlatego, że kalafior w nazwie takiej pizzy to zwykle tani chwyt marketingowy a robotę robi tłuszcz – to, co jest nazywane pizzą kalafiorową to najczęściej de facto pizza mozzarellowa albo parmezanowa, a to oznacza kaloryczność równą zwykłej pizzy, i skoro tak, to już wolimy zwykłą. Proteinowa pizza według naszego przepisu jest inna – ciasto jest chrupkie na bokach i miękkie, ale nie rozmoczone, tam gdzie jest farsz. Nie wymaga wyrastania.

SKŁADNIKI NA PIZZĘ PROTEINOWĄ

jeden spód, średnica 40cm, na 1 bardzo głodną osobę

  • 15g bezsmakowej odżywki białkowej, najlepiej niesłodzonej kazeiny bezsmakowej (można zastąpić mąką, ale zmieni się makro, nie można zastąpić WPI ani WPC bo ciasto będzie się kruszyć i wyjdzie suche)
  • 35g chudego twarogu w kostce albo skyra
  • 35g mąki pszennej
  • 75ml wody, wystarczy 60ml jeśli zamiast twarogu używasz skyra
  • duża szczypta soli
  • zioła i przyprawy według gustu, ja dodaję zwykle 5g przyprawy cheddarowej Kernel Season’s Nacho Cheddar, oregano i suszone pomidory w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść składniki widelcem, ciasto włożyć między dwa arkusze psikniętego PAMem papieru do pieczenia i cienko rozwałkować, uformować w kształt okręgu na blasze, piec 8 minut w 220C.

W międzyczasie podsmażyć dodatki – tym razem wleciały duszone kurki i por.

Wyjąć spód, posmarować sosem pomidorowym (nie było, więc zamiast tego użyliśmy pindżur (węgierski sos podobny do ajvaru), sprawdził się bardzo ok więc polecamy jako plan B), rozłożyć równo dodatki, posypać tartym serem piórko (30g na całość), wstawić do piekarnika jeszcze na kilka minut do stopienia się sera.

Gotowe!

KOLEJNE ETAPY PRZYGOTOWYWANIA FIT PIZZY

Pamiętaj, żeby papierś natłuścić, najlepiej sprawdza się spray PAM albo inny tłuszcz w spray’u. Nadanie ładnego okrągłego kształtu pizzy ułatwia użycie okrągłej wklęsłej blachy z rantem
Ręka dla skali – pizza z tego przepisu ma średnicę 40cm!
Zamiast sosu pomidorowego albo przecieru do pizzy można użyć innego sosu na bazie papryki i/lub pomidorów, dziś z pomocą przyszła nam kuchnia węgierska i pindżur
Najbardziej lubię pizzę z mięsem w każdej postaci w typie Meat Lovers 😀 Ale ponieważ spód jest białkowy, to stawiam na warzywne dodatki pełne smaku, tym razem użyłam porów duszonych z kurkami, ale mniej wyszukane a łatwiej dostępne pieczarki i cebula też byłby ok.
Z wierzchu sypiemy niezastąpionym serem Piórko pamiętając, ż najlepiej się sprawdza gdy jest drobno starty, w plasterkach słabo się topi.
Gotowa pizza tuż po wyjęciu z piekarnika.
I chwilę później pokrojona na kawałki. A potem już jej nie było 🙂
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes