Robimy batona! Kolejny Kox Bar to maślany kruchy herbatnik proteinowy, mięciutka masa śmietankowo-brzoskwiniowa, kruchy owocowy wafelek w białej czekoladzie. Baton napakowany białkiem i błonnikiem, bez dodatku cukru, bez sztucznych składników. W normalnej rzeczywistości produkcyjnej baton o tak wymyślnym smaku nigdy by nie powstał – szansę mają tylko masowe smaki; ale w rzeczywistości Guiltfree wszystko jest możliwe – mamy ochotę na brzoskwiniowego batonika, więc takiego właśnie sobie robimy!
To łatwiejsze niż myślisz – kto robi z nami?
Składniki na kruchy spód
Proporcje na 3 spody, zwykle robię więcej na zapas a potem dokładam z wierzchu różne dodatki w zależności od humoru i tego na co mam smaka.
- 22g mąki pszennej lub orkiszowej
- 11g odzywki białkowej o pasującym smaku – najlepiej sprawdzi się odżywka kazeinowa, jeśli nie masz odżywki użyj więcej mąki
- 19g miękkiej margaryny light (tu Flora Light)
- szczypta gumy ksantanowej
- 8g białka jaj
- szczypta soli
- jeśli słodzik, to tylko w tabletkach, nie używaj erytrolu ani ksylitolu
Zagnieć składniki dłońmi, masa będzie miękka i plastyczna i z łatwością wyłożysz nią foremkę. Podziel masę na 3 równe części, wygnieć cienką warstwą foremki, wstaw do zamrażalnika na 10 minut, a następnie od razu do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz 10 minut, wystudź.
Składniki masy proteinowej batona
Proporcje na 3 batony
- 20g mąki kokosowej odtłuszczonej
- 43g miękkiej margaryny light (Flora)
- 150g odżywki proteinowej, najlepiej z kazeiną, ale może być WPI
- 40g erytrolu
- 30ml wody (daj 10ml wody jeśli używasz WPI zamiast kazeiny)
- 110g syropu Vitafiber
- 2g gumy ksantanowej
- 3 mini KitKaty
- 2g saszetki Bolero Peach
Zagotuj (do wrzenia) wszystkie składniki poza batonem i odżywką. Do ciepłego płynu wrzuć odżywkę, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy. Podziel masę na równe części, wyłóż na kruchych spodach, w jeszcze ciepłą masę wciśnij batonika – trochę się roztopi, ale ma to swój urok!
Przechowuj w lodówce.