Baton proteinowy z Vitafiber Kox Bar Peachy Cereal 23g białka & 229kcal

0
Baton proteinowy z Vitafiber Kox Bar Peachy Cereal 23g białka & 229kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Robimy batona! Kolejny Kox Bar to maślany kruchy herbatnik proteinowy, mięciutka masa śmietankowo-brzoskwiniowa, kruchy owocowy wafelek w białej czekoladzie. Baton napakowany białkiem i błonnikiem, bez dodatku cukru, bez sztucznych składników. W normalnej rzeczywistości produkcyjnej baton o tak wymyślnym smaku nigdy by nie powstał – szansę mają tylko masowe smaki; ale w rzeczywistości Guiltfree wszystko jest możliwe – mamy ochotę na brzoskwiniowego batonika, więc takiego właśnie sobie robimy!

To łatwiejsze niż myślisz – kto robi z nami?

Składniki na kruchy spód

Proporcje na 3 spody, zwykle robię więcej na zapas a potem dokładam z wierzchu różne dodatki w zależności od humoru i tego na co mam smaka.

  • 22g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 11g odzywki białkowej o pasującym smaku –  najlepiej sprawdzi się odżywka kazeinowa, jeśli nie masz odżywki użyj więcej mąki
  • 19g miękkiej margaryny light (tu Flora Light)
  • szczypta gumy ksantanowej
  • 8g białka jaj
  • szczypta soli
  • jeśli słodzik, to tylko w tabletkach, nie używaj erytrolu ani ksylitolu

Zagnieć składniki dłońmi, masa będzie miękka i plastyczna i z łatwością wyłożysz nią foremkę. Podziel masę na 3 równe części, wygnieć cienką warstwą foremki, wstaw do zamrażalnika na 10 minut, a następnie od razu do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz 10 minut, wystudź.

Składniki masy proteinowej batona

Proporcje na 3 batony

  • 20g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 43g miękkiej margaryny light (Flora)
  • 150g odżywki proteinowej, najlepiej z kazeiną, ale może być WPI
  • 40g erytrolu
  • 30ml wody (daj 10ml wody jeśli używasz WPI zamiast kazeiny)
  • 110g syropu Vitafiber
  • 2g gumy ksantanowej
  • 3 mini KitKaty
  • 2g saszetki Bolero Peach

Zagotuj (do wrzenia) wszystkie składniki poza batonem i odżywką. Do ciepłego płynu wrzuć odżywkę, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy. Podziel masę na równe części, wyłóż na kruchych spodach, w jeszcze ciepłą masę wciśnij batonika – trochę się roztopi, ale ma to swój urok!

Przechowuj w lodówce.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes