Sernik proteinowy ze śliwkami i kruszonką – jakie białko jest najlepsze do pieczenia?

0
Sernik proteinowy ze śliwkami i kruszonką – jakie białko jest najlepsze do pieczenia?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

4 cudowne warstwy. wielka porcja, 40g białka i tylko 400kcal! Ten genialny czterowarstwowy jednoporcjowy serniczek na biszkopcie ze śliwkami i kruszonką możesz przygotować kuchence mikrofalowej albo w piekarniku, nie potrzebujesz miksera, wystarczy jedno naczynie i widelec!

Jakie białko jest najlepsze do pieczenia?

Jednym z najczęściej pojawiąjących się pytań jest pytanie o kazeinę – czy to musi być to białko. Musieć nie musi, świat się nie zawali jeśli użyjesz WPI (bez sensu piec z WPI, to dosłownie przepalanie pieniędzy!) czy WPC, ale efekt będzie inny – ciasto z odżywką kazeinową jest miękkie i wilgotne jak prawdziwy mączny biszkopt, nie kruszy się, nie utlenia, zachowuje stałą konsystencję, jest elastyczne, dobrze chłonie dodatki typu dżem czy krem nie rozmaczając się przy tym. Czyli w skrócie: nie, nie trzeba używać kazeiny do ciast proteinowych, ale jej użycie daje niesamowite efekty.

Czy zastąpić kazeinę w proteinowych przepisach?

Za każdym razem (!) gdy publikujemy przepis z użyciem kazeiny, pojawia się przynajmniej jeden komentarz, a kolejnych kilka w DM, z pytaniem o to czym zastąpić kazeinę. Odpowiedź jest prosta: najlepiej niczym. Kazeina czyli białko kazeinowe to rodzaj białka mlecznego, serwatkowego, o szczególnych właściwościach, które sprawiają, że w fit przepisach na ciasta, biszkopty, naleśniki czy gofry białkowe sprawdza się jak żadne inne białko, równać się z nią mogą tylko białka roślinne.

DLACZEGO KAZEINA JEST TAKA FAJNA?

Wyjątkowe cechy kazeiny to przede wszystkim właściwości zagęszczające, które nadają musom, fluffom, lodom czy szejkom kremową, jakby tłustawą konsystencję. Kazeina niezwykle chłonie płyny wiążąc je na stałe – to jej przewaga nad WPI przy pieczeniu miękkich ciast typu biszkopt, bo o ile ciasto z WPI szybko się utleni i odparuje twardniejąc, o tyle ciasto kazeinowe grzecznie zatrzyma wodę – biszkopt kazeinowy jest mięciutki jak marzenie, biszkopt z WPI w zasadzie nie istnieje, ma formę kruszącego się placka. Taki placek ze zwykłej odżywki białkowej wypije to czym go posmarujemy – stanie się kapciem nasączonym dżemem, sosem albo kremem. Biszkopt kazeinowy łączy się z kremem czy dżemem, ale nim nie przesiąka.

OSTATECZNIE – JEŚLI NIE KAZEINA TO CO?

  • Jeśli nie masz kazeiny, zastąp ją w przepisie mąką kokosową, mąką pszenną, białkiem wegańskim (np. dyniowym ryżowym czy mieszanym), albo ich mieszanką.
  • Możesz też zastąpić kazeinę i płyn gęstym twarogiem albo serkiem homogenizowanym czy skyrem, które są naturalnymi bogatymi źródłami kazeiny. Jeśli więc w przepisie masz 20g kazeiny i 100ml płynu (a więc łącznie 120g składników), zamień je na 120g skyra albo jogurtu greckiego. To nie będzie to samo, ale  jeśli chodzi o konsystencję uzyskasz efekt bliższy oryginalnemu, niż używając zamiast kazeiny WPI. Jeśli upierasz się żeby użyć WPI, konieczne zmniejsz ilość płynu o minimum 40%.

W Guiltfree znajdziesz blisko 30 różnych odżywek kazeinowych, z czego część jest dostępna w saszetkach – idealna porcja, aby sprawdzić czy taki rodzaj białka ci pasuje.

SKŁADNIKI NA PROTEINOWY BISZKOPT KAZEINOWY BEZ CUKRU

  • 10g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 10g odżywki białkowej kazeinowej (KFD Dessert, Allnutrition Shake, Total Protein)
  • 1/2 roztrzepanego jajka (druga połówka pójdzie do sernika)
  • 50ml wody gazowanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie słodzidło i/lub aromat

Składniki zamieszać widelcem, rozłożyć równo w miseczce, wstawić do mikrofali na 4 minuty na 800W bez przykrycia.

SKŁADNIKI NA SKYRNIK BEZ CUKRU

  • 1 kubeczek skyra
  • druga 1/2 jajka
  • 5g proszku budyniowego
  • opcjonalnie słodzidło i/lub aromat

Składniki zamieszać widelcem, wyłożyć na lekko przestudzonym biszkopcie.

Z wierzchu ułożyć 150g frużeliny owocowej – u nas śliwkowa samorobna, może być gotowa, może być dżem, owoce dowolne co kto lubi.

Piec w 180C przez 25 minut.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ BEZ CUKRU

  • 5g miękkiej margaryny light (Flora)
  • 5g odżywki kazenowej
  • 10g erytrolu
  • 5g mąki pszennej
  • 5g mąki kokosowej
  • odrobinka wody

Zagnieść składniki – konsystencja niezbyt mokrego piasku. Otworzyć piekarnik, posypać z wierzchu kruszonką, zapiekać jeszcze 10 minut.

Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, wówczas ma pięknie kremową konsystencję, kruszonka jest krucha i chrupiąca niczym w rasowym lava cake.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes