W Guiltfree są dostępne kremy Speculoos bez cukru i to aż dwa rodzaje: bezcukrowy Max Protein WTF SpecuLOL – krem z ciasteczkami Lotus® Speculoos oraz belgijska pasta ciasteczkowa speculoos bez cukru od Damhert; oba są niezaprzeczalnie pyszne i oba są bez dodatku cukru, a krem Max Protein kwalifikuje się nawet jako źródło białka (choć bez przesady, bo ma go 16g), ale my lubimy dobre robić jeszcze lepszym. Robimy więc niskokaloryczny, niskotłuszczowy krem proteinowy Speculoos, który smakuje 1:1 jak oryginał. Tak!
Łapcie przepis na proteinowy krem Lotus Speculoos bez cukru
podajemy proporcje na 300g:
- 60g masła orzechowego w proszku PB2
- 60g odżywki białkowej kazeinowej, u nas PES Select Snickerdoodle, z tej samej serii sprawdzi się też PES Select Vanilla Gourmet, a z łatwiej dostępnych smaków z polskiego podwórka kazeina KFD np o smaku lodów waniliowych; jeśli nie masz pod ręką żadnej odżywki kazeinowej zastąp ten składnik mieszanką 120g skyr + 60g odżywki WPI plus szczypta gumy ksantanowej; efekt nie będzie taki sam, skyr wprowadzi trochę kwaśnych nut do smaku, ale konsystencja będzie podobnie kremowa;
- 30g Erytrol
- 120ml, wody, nie dodawaj wody jeśli używasz skyra i WPI
- 50g ciastek Speculatius bez cukru
- solidna szczypta soli i jeszcze większa cynamonu
- aromat Funky Flavors Sweet Belgian Cookie, 2-3 pipetki
Przygotowanie – prostsze być nie może, po prostu zmiel wszystkie składniki w blenderze.