KoxBar Milky Cinnamon – domowy baton proteinowy bez cukru i daktyli

0
KoxBar Milky Cinnamon – domowy baton proteinowy bez cukru i daktyli
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Robimy nowego KoxBara! Tym, co kusi nas najbardziej w tworzeniu nowych smaków batonów białkowych w domowej kuchni jest możliwość łączenia turbo czystej masy białkowej batona z totalnie cheatowymi dodatkami, które nie rujnują makrosów, ale dodają wybornego smaku. Dziś wracamy do smaku mlecznych draży kupowanych za dzieciaka w sklepiku szkolnym i tworzymy mięciutkiego batona o smaku mleczno-cynamonowej bułeczki naszpikowanego kruchymi kuleczkami marynarskimi. Przepyszota, i zobaczcie to makro!

Jeden baton ma 206kcal, 18g białka, 15g węglowodanów i 6g tłuszczu

Baton jest rozkosznie mięciutki, słodko mleczny, delikatną strukturę masy znakomicie przełamują kuleczki w chrupiących skorupkach. Zamiast mąki orzechowej można użyć kokosowej lub migdałowej, draże można oczywiście zastąpić dowolnymi innymi słodkościami a nawet z nich zrezygnować, ale byłoby szkoda :).

Protip – jeśli nie masz gumy ksantanowej zamiast niej użyj 20ml dowolnego syropu zero, nie dodawaj wówczas wody i zrezygnuj z erytrolu. Taka podmiana nie zawsze się sprawdza, ale akurat w batonach proteinowych jest jak najbardziej ok, bo syrop ma już w sobie gumę ksantanową 😉

Składniki masy proteinowej batona

Proporcje na 3 batony

W misce zmieszaj mąkę i odżywkę. W garnuszku zagotuj wszystkie pozostałe składniki oprócz draży, ciągle mieszając. Gdy płyn zacznie bąblować, do ciepłego płynu wrzuć suche składniki, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy. Podziel masę na równe części, wyłóż w foremkach, z wierzchu wgnieć lekko rozkruszone draże. Gotowe!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes