Robimy nowego KoxBara! Tym, co kusi nas najbardziej w tworzeniu nowych smaków batonów białkowych w domowej kuchni jest możliwość łączenia turbo czystej masy białkowej batona z totalnie cheatowymi dodatkami, które nie rujnują makrosów, ale dodają wybornego smaku. Dziś wracamy do smaku mlecznych draży kupowanych za dzieciaka w sklepiku szkolnym i tworzymy mięciutkiego batona o smaku mleczno-cynamonowej bułeczki naszpikowanego kruchymi kuleczkami marynarskimi. Przepyszota, i zobaczcie to makro!
Jeden baton ma 206kcal, 18g białka, 15g węglowodanów i 6g tłuszczu
Baton jest rozkosznie mięciutki, słodko mleczny, delikatną strukturę masy znakomicie przełamują kuleczki w chrupiących skorupkach. Zamiast mąki orzechowej można użyć kokosowej lub migdałowej, draże można oczywiście zastąpić dowolnymi innymi słodkościami a nawet z nich zrezygnować, ale byłoby szkoda :).
Protip – jeśli nie masz gumy ksantanowej zamiast niej użyj 20ml dowolnego syropu zero, nie dodawaj wówczas wody i zrezygnuj z erytrolu. Taka podmiana nie zawsze się sprawdza, ale akurat w batonach proteinowych jest jak najbardziej ok, bo syrop ma już w sobie gumę ksantanową 😉
Składniki masy proteinowej batona
Proporcje na 3 batony
- 25g mąki z orzechów ziemnych albo innego masła orzechowego w proszku
- 15g miękkiej margaryny light (Flora)
- 50g odżywki proteinowej o mleczno-waniliowym smaku, tu nowa odżywka Optimum Nutrition, Whey Gold Standard 100% Cereal Milk o smaku płatków z mlekiem (yum!)
- kilka kropli aromatu drożdżówki cynamonowej Funky Flavors Sweet Cinnamon Roll , sprawdzi się także aromat śmietankowy lodów włoskich FF Creme de la Creme
- 20g erytrolu
- 20ml wody
- 55g syropu Vitafiber
- 1g gumy ksantanowej
- 30g mlecznych draży, a w wersji bardziej fit np. proteinowe kuleczki jogurtowe Ehrman rotein Crispy Joghurt Balls
W misce zmieszaj mąkę i odżywkę. W garnuszku zagotuj wszystkie pozostałe składniki oprócz draży, ciągle mieszając. Gdy płyn zacznie bąblować, do ciepłego płynu wrzuć suche składniki, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy. Podziel masę na równe części, wyłóż w foremkach, z wierzchu wgnieć lekko rozkruszone draże. Gotowe!