Jak policzyć kaloryczność – podsumowanie akcji

0
Jak policzyć kaloryczność – podsumowanie akcji
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Podsumowanie akcji ” Wy pytacie – my liczymy!” 💪🧮

Kto przegapił storkę z pytaniami o kaloryczność?🙈
Nic straconego, mamy dla was podsumowanie, szybki przegląd pytań i odpowiedzi na drugim i trzecim slajdzie👉.

Niektóre pytania wracają jak boomerang, dlatego omawiamy je w osobnych postach na blogu.

Najwięcej trudności niezmiennie sprawiają wam proszki, zarówno te słodkie, jak budynie, kisiele i galaretki, jak i wytrawne, fixy i sosy do potraw.

Trudne wydaje się wam zrozumienie dlaczego gotowany czy duszony kurczak ma mniej kcal (w 100g!) niż surowy i dlaczego gotowanie lub smażenie jajka nie zmienia jego kaloryczności.

Dziękujemy za wszystkie pytania, czasem to była dla nas niezła gimnastyka umysłowa, podium pytań za milion zgarnęło pytanie o
🏅kaloryczność suszonych pomidorów po odciśnięciu zalewy,
🏅kaloryczność wywaru kolagenowego z łapek kurczęcych oraz
🏅kaloryczność chikkera bez kurczaka.

❓❓❓Jeśli wciąż macie takie wątpliwości i pytania, zostawcie je pod tym postem, zrobimy z tego osobną ściągę😁

Na poniższych slajdach znajdziecie skrót odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania – w niektórych wypadkach odsyłamy do wcześniejszych wpisów na blogu, bo część tematów rozłożyliśmy już wcześniej na części pierwsze

Najczęstsze pytania i problemy z policzeniem kaloryczności:

  • ile kalorii ma proszek Winiary Sos Cztery Sery z bazylią – odpowiedź na slajdach niżej
  • ile kalorii ma kurczak, pierś z kurczaka i polędwiczki z kurczaka – przypominamy, że gotowanie, smażenie, pieczenie nie zmienia kaloryczności danego kawałka mięsa, ale zmienia jego masę, więc w efekcie zmieni się kaloryczność w 100g.
  • ile kalorii ma jajko – podobna sytuacja, smażone, gotowane, sadzone jajko, jajko w omlecie czy w formie kogla mogla ma tyle samo kalorii mimo, że pod wpływem obróbki cieplnej zmieni się jego masa; niuansem jest zmiana struktury łańcuchów białkowych wpływająca na czas trawienia białka zawartego w jaju – surowe jajko strawimy szybciej niż gotowane
  • ile kalorii ma makaron – odpowiedź na slajdach niżej; każdy makaron suchy ma około 340kcal, nieważne, ryżowy, pszenny czy sojowy; makaron zdecydowanie najlepiej ważyć suchy, nie gotowany
  • ile kalorii ma proszek budyniowy
  • ile kalorii ma proszek kisielowy – dokładnie tyle co budyniowy – patrz wyżej
  • ile kalorii ma śnieżka

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote