Proteinowy omlet bananowo owsiany, klasyk, niby każdy robi go tak samo, a jednak różnice sprawiają, że każdy jest inny. Coś prostego i coś pysznego, każdy ma przepis na omlet, który uważa za doskonały – dla nas jest to właśnie ten. To połączenie zdrowego, prostego składu i kilka dodatków, które maksymalnie podkręcają wrażenia smakowe. Bazę stanowi puszysty omlet bananowo owsiany przełożony kremem z masła orzechowego, polany sosem malinowym bez cukru i posypany kruszonymi płatkami śniadaniowymi. Wypas i rozpusta, a makro się zgadza 🙂
Prosty omlet, proste dodatki, a efekt WOW!
SKŁADNIKI – OWSIANO-BANANOWY OMLET BIAŁKOWY
- 1 bardzo dojrzały banan
- 20g zmielonych na mąkę płatków owsianych
- miarka odżywki białkowej
- 1 jajko
- 100ml płynu, dowolnego, może być woda, użyliśmy mleka owsianego
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki dobrze rozmieszać, wylać masę na natłuszczoną PAMem patelnię i smażyć około 5-6 minut pod przykryciem na średnim ogniu, po tym czasie przerzucić i smażyć jeszcze minutkę bez przykrycia.
DODATKI DO OMLETA
Kwestia gustu, użyliśmy:
- 10g płatków Caramel Toast Crunch (dokładnie tych, na których wzorowane są płatki NutLove)
- chlust sosu malinowego 100% Prosto ze Wsi bez cukru
- krem orzechowy przygotowany z odtłuszczonego masła orzechowego w proszku PB2, wody i słodzika
- kilka zygzaków sosu kajmakowego bez cukru Vita Dulce
Wartości odżywcze całego omleta z dodatkami: 524kcal, 46g białka, 64g węglowodanów, 11g tłuszczu
Wartości odżywcze całego omleta bez dodatków, z wodą zamiast mleka: 374kcal, 35g białka, 43g węglowodanów, 8g tłuszczu