Jednoporcjowy fit deser z czekoladą Raffaello – 47g białka & 420kcal

0
Jednoporcjowy fit deser  z czekoladą Raffaello – 47g białka & 420kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Czekolada Raffaello jako proteinowy deser to spełnienie marzeń: 47g białka, 22g węglowodanów & 12g tłuszczu z dodatkami, porcja syci po kokardę!

Jeśli kochasz kokos i myślisz, że kuleczki raffaello są najlepsze na świecie, to mamy dla ciebie wiadomość: jest coś lepszego! To najnowsza biała czekolada Ferrero Raffaello z serii Confetteria, biała tabliczka wypełniona półpłynnym kremem migdałowym to bajka. Czy może być coś jeszcze lepszego? Może – nasz jednoporcjowy śniadaniowy deser inspirowany tą czekoladą, który nie rujnuje dziennej rozpiski kalorii!

Dwie warstwy kokosowego biszkopta przełożone masą jogurtową, obsypane chipsami kokosowymi i chrupiącymi kuleczkami ryżowymi w polewie z białej czekolady. SZTOS!

SKŁADNIKI NA BISZKOPT PROTEINOWY BEZ CUKRU

  • 1 jajko
  • 20g odżywki białkowej na kazeinie* o neutralnym smaku, np. waniliowej
  • 20g mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml wody gazowanej*
  • szczypta soli, opcjonalnie słodzidło
  • kilka kropli aromatu kokosanki Funky Flavors Sweet Coconut Macaroon

Składniki wymieszać widelcem, wstawić do mikrofali na 3 minuty na 800W albo do piekarnika na 160C na 12 minut. Po wyjęciu przestudzić i przekroić w poprzek na dwa blaty, odłożyć osobno najlepiej na kratce do odparowania nadmiaru wody.

* Jeśli nie masz odżywki kazeinowej zamiast tego użyj 20g odżywki WPI, 60g serka homogenizowanego i tylko 40ml wody.

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWO-MIGDAŁOWĄ

  • około 180g serka – tu 150g naturalnego skyra i 35g waniliowego kvargu
  • 100ml wody
  • 3g agaru albo 5g żelatyny
  • opcjonalnie słodzidło
  • kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
  • 5g mąki migdałowej albo masła migdałowego
  • do posypania wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kawałki białej czekolady – wg smaku i tego co masz pod ręką

Żelatynę lub agar przygotuj w gorącej wodzie, zmieszaj dokładnie z serkiem, aromatem i słodzidłem.

W miseczce ułóż jeden ze spodów biszkoptowych, na to wylej większość tężejącej masy – jeśli używasz agaru, możesz to zrobić od razu, jeśli używas żelatyny odczekaj około 20 minut. Ułóż drugi blat, posmaruj go pozostałą częścią masy wymieszaną z mąką migdałową, obsyp dodatkami i zostaw do stężenia.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes