Czekolada Raffaello jako proteinowy deser to spełnienie marzeń: 47g białka, 22g węglowodanów & 12g tłuszczu z dodatkami, porcja syci po kokardę!
Jeśli kochasz kokos i myślisz, że kuleczki raffaello są najlepsze na świecie, to mamy dla ciebie wiadomość: jest coś lepszego! To najnowsza biała czekolada Ferrero Raffaello z serii Confetteria, biała tabliczka wypełniona półpłynnym kremem migdałowym to bajka. Czy może być coś jeszcze lepszego? Może – nasz jednoporcjowy śniadaniowy deser inspirowany tą czekoladą, który nie rujnuje dziennej rozpiski kalorii!
Dwie warstwy kokosowego biszkopta przełożone masą jogurtową, obsypane chipsami kokosowymi i chrupiącymi kuleczkami ryżowymi w polewie z białej czekolady. SZTOS!
SKŁADNIKI NA BISZKOPT PROTEINOWY BEZ CUKRU
- 1 jajko
- 20g odżywki białkowej na kazeinie* o neutralnym smaku, np. waniliowej
- 20g mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml wody gazowanej*
- szczypta soli, opcjonalnie słodzidło
- kilka kropli aromatu kokosanki Funky Flavors Sweet Coconut Macaroon
Składniki wymieszać widelcem, wstawić do mikrofali na 3 minuty na 800W albo do piekarnika na 160C na 12 minut. Po wyjęciu przestudzić i przekroić w poprzek na dwa blaty, odłożyć osobno najlepiej na kratce do odparowania nadmiaru wody.
* Jeśli nie masz odżywki kazeinowej zamiast tego użyj 20g odżywki WPI, 60g serka homogenizowanego i tylko 40ml wody.
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWO-MIGDAŁOWĄ
- około 180g serka – tu 150g naturalnego skyra i 35g waniliowego kvargu
- 100ml wody
- 3g agaru albo 5g żelatyny
- opcjonalnie słodzidło
- kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
- 5g mąki migdałowej albo masła migdałowego
- do posypania wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kawałki białej czekolady – wg smaku i tego co masz pod ręką
Żelatynę lub agar przygotuj w gorącej wodzie, zmieszaj dokładnie z serkiem, aromatem i słodzidłem.
W miseczce ułóż jeden ze spodów biszkoptowych, na to wylej większość tężejącej masy – jeśli używasz agaru, możesz to zrobić od razu, jeśli używas żelatyny odczekaj około 20 minut. Ułóż drugi blat, posmaruj go pozostałą częścią masy wymieszaną z mąką migdałową, obsyp dodatkami i zostaw do stężenia.