Najlepsze proteinowe gofry a la KitKat Rose Gold – bez cukru i masła, 484kcal & 41g białka

0
Najlepsze proteinowe gofry a la KitKat Rose Gold – bez cukru i masła, 484kcal & 41g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

41g białka w formie fury mięciuśkich gofrów z wtopionym do środka truskawkowym kitkatem Rose Gold. KitKat dorzuca nam 150kcal, a że batonik wnosi nam cały 1g białeczka, to bez niego gofrowisko ma 40g białka  w 330kcal, więc naprawdę zacne makro. Cudny różowy kolor to zasługa pitai w proszku – sproszkowany smoczy owoc możecie od niedawna kupić w Guiltfree, z tym różowym pudrem już żaden deser nie będzie nudny!

Nie będziemy tracić czasu na opowiadanie o tym, jakie te gofry są mięciutkie, wilgotne, puszyste i delikatne, bo jaramy się nimi za każdym razem tak samo mocno, powiemy więc krótko: to jest przepis idealny na bezsprzecznie najlepsze gofry proteinowe na świecie, i jak chcesz, żeby było dobrze, to nic w tym przepisie nie zmieniaj, tylko grzej gofrownicę, bo warto.

Gofry z tego przepisu robią wrażenie, jakby były bardzo tłuste – w pozytywnym znaczeniu, taki tłusty comfort food. Tymczasem niemal nie ma w nich tłuszczu! Co ważne, te gofry smakują dobrze także na zimno, można przygotować je dzień wcześniej i wziąć następnego dnia jako lunch w pudełku.

Gofry wyrastają w czasie pieczenia, więc lej umiarkowaną porcję ciasta, tak, aby nie wykipiało po bokach i nie zalało blatu, w ten sposób będą równo wypieczone zarówno z wierzchu, jak i w środku.

Składniki na dużą, sycącą porcję gofrów proteinowych:

  • 25g mąki pszennej/orkiszowej
  • 30g odżywki białkowej
  • 1 jajko
  • 70g gęstego nabiału – skyr, fruvita, maluta
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g dragon fruit w proszku (dla koloru, nie wpływa na smak, dosładza)
  • słodzidło wg gustu
  • 70g wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 posiekany batonik KitKat (albo inny ulubiony)
Wszystkie składniki poza batonem dokładnie mieszamy widelcem, nie trzeba miksować. Na koniec dorzucamy batonik. Smażymy w mocno nagrzanej gofrownicy, każdą porcję po około 3 minuty, przed wlaniem każdej porcji psiknij powierzchnie grzewcze pamem (tu spray PAM Butter czyli maślany) albo inaczej natłuść i odczekaj kilkanaście sekund przed wylaniem porcji ciasta żeby urządzenie z powrotem się dobrze nagrzało.
Gofry podaliśmy z sosem czekoladowym zero KFD.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes