Nutriscore – co oznaczają kolorowe literki na produktach?

0
Nutriscore – co oznaczają kolorowe literki na produktach?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Czy zauważyliście na opakowaniach produktów kolorowe literki? Zastanawiacie się co oznaczają? Wyjaśniamy!

Coraz więcej osób robiąc zakupy bierze pod uwagę to, czy do koszyka trafiają zdrowe produkty – w praktyce okazuje się jednak, że osobie z przeciętną wiedzą na temat składów produktów trudno się przebić przez długą listę składników, kryjących się często pod skrótami z rodziny dodatków spożywczych tzw. E.

Przy okazji pojawienia się w Żabkach nowego nadziewanego batonika Fantazja trafił się dobry przykład na pokazanie czym jest w praktyce Nutriscore. Bo skoro leże na nabiale, to na pewno ten batonik jest zdrowy, a skoro ma białe nadzienie, to może na dodatek jest źródłem białka?! Niestety ani jedno, ani drugie!

Nutri-Score to obowiązujący w większości zachodnich krajów europejskich uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej – w efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną na froncie opakowania.

Lista branych pod uwagę kryteriów oceny produktu jest długa, i obejmuje m.in.

  • punkty ujemne: gęstość energetyczna (czyli wysoka kaloryczność w małej masie produktu), zawartość tłuszczy nasyconych i cukrów prostych oraz soli
  • punkty dodatnie: zawartość i proporcja warzyw i owoców, oliwy i tłuszczy z orzechów, zawartość białka i błonnika

Nutri-Score opiera się na algorytmie i odnosi się  zawsze do 100 g lub 100 ml produktu, ze względu na różne właściwości produktu ocena Nutri-Score dla pokarmów stałych różni się od tej dla napojów, serów i tłuszczów – wiadomo, że masło czy oliwa mają nadzwyczajnie wysoką zawartość tłuszczu, ale to ich nie dyskwalifikuje jako wartościowego składnika diety, w przeciwieństwie np. do ciastek czy batonów, w których wysoka zawartość tłuszczu jest sygnałem ostrzegawczym.

Ważne! Nutri-Score ma ułatwiać szybkie dokonywanie lepszych wyborów zakupowych, ale nie wskazuje czy dany produkt jest zdrowy czy niezdrowy, ani tym bardziej szkodliwy. Można jeść wszystkie produkty, nawet te oznaczone czerwonym kolorem, ale należy się starać, by było ich mniej i by przeważały te z zielonymi oznakowaniami.

Skuteczność systemu Nutri-Score

Skuteczność systemu znakowania i oceny Nutri-Score wynika z prostoty przekazu, ponieważ za pomocą kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów przekazuje on konsumentom całościową ocenę wartości żywieniowej danego produktu, nie wymagając od nich pogłębionej analizy ani wiedzy na temat poszczególnych składników produktu, bo z badań wynika, że pomimo szczegółowych informacji o składzie na opakowaniach, konsumenci bardzo często nie wiedzą, jak wybierać wartościowe produkty spożywcze, a wręcz odwrotnie, w wyniku nadmiaru informacji tracą umiejętność obiektywnej oceny jakości produktów spożywczych. Ogólnie rzecz biorąc system Nutri-Score jest chwalony przez organizacje zajmujące się ochroną konsumentów. Podkreśla się jego prostotę, naukowe uzasadnienie i niezależność. Badania przeprowadzone we Francji pokazują, że Nutri-Score pomaga w wyborze zdrowszych produktów, system znakowania żywności Nutri-Score rozwiązuje problem braku specjalistycznej wiedzy na temat poszczególnych składników produktu przez konsumentów.

Z przyjemnością możemy wskazać w Guiltfree słodycze, które mają znakomity wynik – oznakowanie A w klasyfikacji Nutri-score, co w przypadku słodyczy, czyli produktów przyjemnościowych, zdarza się stosunkowo rzadko, bo najczęściej sama zawartość czekolady spycha ocenę całościową do C lub niżej. Tymczasem w klasyfikacji Nutriscore znakomicie wypadają np. batony proteinowo-błonnikowe Frankonia czy bezcukrowe ciastka Gerble.

Jak wylicza się wynik Nutri-Score

Podstawą wyniku Nutri-Score jest równanie oparte o tzw. punktację Rayner’a –  w którym pod uwagę bierze się zarówno składniki wartościowe, jak i te które należy ograniczać.

W zależności od zawartości składników system Nutri-Score przypisuje punkty:

  • DODATNIE; od 0 do 10 pkt. za składniki, których ilość w diecie należy ograniczać, takie jak: energia, cukry, tłuszcze nasycone i sód pochodzący z soli
  • UJEMNE; od 0 do 5 pkt. za składniki korzystne, których spożycie należy promować, takie jak owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko.

Po ustaleniu ile punktów należy przyznać za energię, tłuszcze nasycone, białko, błonnik i inne składniki wpływające na wartość odżywczą produktu, należy zsumować punkty za składniki do ograniczenia i odjąć od nich zsumowane punkty za składniki korzystne.

W zależności od ilości punktów, jakie żywność otrzymuje za zawartość poszczególnych składników, łączny wynik wynosi od -15 do +40 punktów w skali Rayner’a. Na podstawie tego wyniku produkt klasyfikuje się do jednej z pięciu klas wartości: od A do E.

Najważniejsze zalety systemu znakowania żywności Nutri-score:

  • merytoryczne podstawy – dostarcza konsumentom informacji, które są efektem badań naukowych
  • obiektywny przelicznik – opiera się na ocenie proporcji składników odżywczych w 100 g / 100 ml produktu, a nie w porcji
  • promuje pozytywne wzorce żywieniowe zachęcając do spożywania jak największej ilości składników wartościowych
  • prostota przekazu – oznakowanie Nutri-score jest gotową interpretacją informacji zawartych na etykiecie
  • uniwersalny, przejrzysty i zrozumiały przez różne grupy konsumentów

Wadą systemu Nutri-score jest pewne upraszczanie rzeczywistości, może też sprzyjać kształtowaniu postaw lękowych wobec określonego rodzaju produktów i czarno-białemu klasyfikowaniu produktów jako jednoznacznie zdrowe lub bezwzględnie szkodliwe. Wydaje się jednak, że te wady mają mniejsze znaczenie niż zalety i pozytywny wpływ jaki wywiera ten system na decyzje zakupowe konsumentów.

System Nutri-Score w Polsce

Pierwszym producentem, który wprowadził na swoich produktach system Nutri-Score w Polsce jest Danone. Oznaczenie to wprowadzane jest również na opakowaniach produktów własnych sieci handlowych Auchan, Carrefour, Aldi i Kaufland, wprowadzenie Nutri-Score deklaruje także m.in.  Nestle.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes