Sernik proteinowy bez cukru na kruchym spodzie & z czarną porzeczką

0
Sernik proteinowy bez cukru na kruchym spodzie & z czarną porzeczką
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jeśli lubisz serniki, to redukcja będzie o połowę łatwiejsza, bo to jedno z najwdzięczniejszych fit ciast – sernik sam w sobie jest niezłym źródłem białka, a zamiana cukru na erytrol i kilka innych małych trików sprawiają, że w końcowym efekcie łączy w sobie świetne makro i bezwstydnie dobry smak.

Ten gagatek na zdjęciu to niezwykłe połączenie kruchego spodu, idealnie kremowej, rozpływającej się w ustach słodkiej masy i kwaśnych czarnych porzeczek – można użyć dowolnych owoców, ale kwaśne szczególnie latem doskonale orzeźwiają. z wierzchu magiczny składnik – sprawdź jaki! 🧞‍♂️

Ciasto w formie 24cm, 1 kawałek z 12 ma ❗206kcal❗B21,7❗W14,7❗T6,9

**Składniki na kruchy spód bez cukru**

🔹75g odżywki białkowej, smak dość dowolny, waniliowy, biszkoptowy
🔹75g syropu Vitafiber, można zastąpić 1 jajkiem i 1 białkiem, ale nie da się ukryć, ż enajepszy efekt dla konsystencji i makro daje użycie Vitafiber bo jest słodki niskokaloryczny i podbija błonnik
🔹30g miękkiej margaryny light np. Flora

Zagnieść składniki widelcem, masą wykleić spód formy, podpiec 10min w 160C. Ciasto jest mocno klejące, więc dobrze pracować zwilżając często palce, żeby masa nie kleiła się do rąk.

**Składniki na sernik proteinowy bez cukru**

🔹1kg sera twarogowego w wiaderku np President
🔹3 jajka
🔹100g odżywki białkowej, tu smak Birthday Cake z CNP, ale wanilia, śmietanka itp. też będzie ok, ciekawy efekt daje smak cytrynowy, jeśli masz, polecam spróbować, moja ulubiona odżywka o smaku cytrynowym to Bulk Powders Lemon Meringue, jest wybitna!
🔹60g erytrolu
🔹300g czarnych porzeczek, użyłam mrożonych, sprawdzają się do pieczenia lepiej niż świeże; można zastąpić innymi owocami, równie dobrze sprawdzą się borówki i jagody, maliny są raczej za miękkie i rozmiękczą spód, więc odradzam
🔹opcjonalnie, ale warto: 100g mleka zagęszczonego w tubce 😋

Wszystkie składniki oprócz porzeczek i mleka zamieszać na jednolitą masę, nie ubijać. 1/3 masy wylać na przestudzony spód, na to wysypać porzeczki, wylać prawie całą resztę masy, a na koniec rozsmarować końcówkę masy połączoną z mlekiem skondensowanym.

Na dno piekarnika wstawić metalową albo ceramiaczną foremkę wypełnioną wodą, sernik piec na środkowej półce 50min w 140C, studzić w uchylonym piekarniku. Podawać po schłodzeniu minimum 4h w lodówce, wówczas masa będzie mocno ścięta ale jednocześnie kremowa.

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes