Sezon dyniowy ma swoje prawa, a to oznacza wszechobecność przepisów z wykorzystaniem puree dyniowego – można oczywiście kupić gotowe puree z dyni w puszce, najpopularniejsze jest amerykańskie puree z dyni Libby’s Pumpkin 100% – przy okazji amiętaj, by nie mylić puree z dyni, które powinno składać się w 100% z pulpy dyniowej, z pumpkin pie filling, czyli nadzieniem do ciasta dyniowego, które zawiera cukier, mleko i masło.
Jeśli więc masz ochotę na godzinę oczekiwania i kilkanaście minut, możesz z łatwością przygotować puree w domu. Kup dynię.







Jak policzyć kaloryczność pieczonej dyni / puree dyniowego?
Surowa dynia ma 26kcal w 100g. Kaloryczność pieczonej dyni zlaezy od tego ile straciła wody w czasie pieczenia.
Wzór na obliczenie kaloryczności pieczonej dyni:
([masa surowej w gramach/10] x 26kcal)/[masa upieczonej dyni w gramach/10]
W naszym przypadku wygląda to następująco: 13,69×26/10,13=35kcal
100g tej upieczonej dyni Hokkaido ma 35kcal, a więc jej kaloryczność w stosunku do surowego warzywa zwiększyła się niemal o połowę. Oczywiście można powiedzieć, że zarówno 26kcal, jak i 35kcal, to tyle, co nic, ale jeśli ktoś używa całej dyni jako głównego składnika sernika dyniowego, to takie niuanase przestają być niuansami i stają się realnymi różnicami w kaloryczności.