Super puszysta owsianka proteinowa w jesiennym klimacie – nie daj się zwieść wielkości porcji, 300kcal to może wyglądać na niewinną przekąskę, ale dzięki puszystej pianowej formie jest mega sycąca i to 300kcal w zupełności wystarcza, żeby się najeść na kilka godzin. Przepis jest przez nas nieco zmieniony, ale oryginalny przepis podpatrzyliśmy na profilu https://www.instagram.com/fit_ngx/ i to jej należą się ukłony za koncepcję godną braw.
Jeśli chodzi o smak to inspirację stanowiła dla nas druga z przegenialnych czekolad Rocher, tym razem białe Rocher czyli połączenie kremu z orzechów laskowych i białej czekolady. ⒼⒺⓃⒾⒶⓁⓃⒺ A ponieważ mamy jesień, a jesień charakteryzuje się tym, że wszystko do czego dodamy dynię smakuje jeszcze lepiej, to owsiankową piankę zwieńczył słodki mus z dyni. Przepychota.
Całość, czyli wielka porcja owsiankowej pianki, czekoladka, która była łaskawa pójść na dno niczym Titanic, posypka z prazonych orzechów laskowych oraz solidny chlust musu dyniowego ma tylko 300kcal, 27g białka, 28g węgli i 10g tłuszczu. Bez dodatków około 200kcal i 20g białka, ale dodatki sprawiają, że mamy petardę, więc nie rezygnujcie z nich!
SKŁADNIKI NA OWSIANKĘ PIANKOWĄ
- 20g płatków owsianych
- 15 odżywki białkowej o pasującym smaku
- opcjonalnie słodzidło
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
- 400ml wody (jeśli nie masz ksantanu, może być bez, wówczas nie daj 200ml wody, porcja będzie po prostu sporo mniejsza)
- kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
- szczypta soli
- 50g białka jaj ubitego na sztywną pianę
- 35g twarogu (użyliśmy serka wiejskiego light)
DODATKI:
- biała czekolada Ferrero Rocher Hazelnut
- posiekane orzechy laskowe
- 50g pieczonej dyni zblendowanej z erytrolem
PRZYGOTOWANIE
- Płatki zblendować
- Wrzucić do garnka wszystkie składniki poza białkiem jaj i twarogiem
- Gotować cały czas blendować masę na niskich obrotach aby była jednolicie gęsta
- Gdy masa zgęstnieje dodać twaróg i jeszcze chwilę blendować
- Bardzo ciepłą masę wlać do piany z białek cały czas je miksując – ważne jest temperatura, dzięki temu, że wlewamy do białek ciepłą masę, białka tężeją i struktura pianki jest trwała
- Z wierzchu posypać dodatki i od razu zjeść