Super kremowy proteinowy sernik dyniowy bez cukru z musem żurawinowym, na spodzie z bezcukrowych ciasteczek korzennych speculoos. Bez ściemy – jeden z najlepszych serników, jakie ostatnio przewinęły się ostatnio przez naszą kuchnię, dzięki dużej ilości puree z dyni jest niesłychanie kremowy, a jesienne smaki dyni i żurawiny cudownie łączą się z rozgrzewającymi ciasteczkami cynamonowymi. Sernik nie należy do trudnych, wykonanie go nie wymaga specjalistycznych sprzętów ani umiejętności, ale z uwagi na ilość mas (spód, masa sernikowa, masa dyniowa i frużelina żurawinowa) jest dość czasochłonny, niemniej warty każdej minuty spędzonej w kuchni.
Ponieważ spór co do tego czy sernik ma być na spodzie czy bez pozostaje u nas niezmiennie nierozstrzygnięty, sernik został przygotowany jak zawsze w wersji pół na pół (połowa ze spodem, połowa bez), podajemy więc makrosy obu wersji przy podziela na 8 lub 12 kawałków, użyta forma ma średnicę 28cm i kawałki są naprawdę wielgachne.
Wartości odżywcze:
- Sernik bez spodu, podział na 8 kawałków: 254kcal, 27g białka, 21g węglowodanów, 8g tłuszczu
- Sernik bez spodu, podział na 12 kawałków: 169kcal, 18g białka, 14g węglowodanów, 5,5g tłuszczu
- Sernik ze spodem, podział na 8 kawałków: 394kcal, 29g białka, 41g węglowodanów, 13,5g tłuszczu
- Sernik ze spodem, podział na 12 kawałków: 263kcal, 19g białka, 27g węglowodanów, 9g tłuszczu
Składniki na korzenny spód:
- 220g ciasteczek korzennych spekulatius bez cukru
- 50g flory light, można zastąpić masłem orzechowym lub masłem
- opcjonalnie odrobina wody
Składniki zmielić, powinny mieć konsystencję mokrego piasku, ewentualnie stopniowo dodawać odrobinę wody. Wykleić spód blachy masą ciasteczkową.
Składniki na masę sernikowo-dyniową
- 1kg twarogu z wiaderka
- 3 jaja
- 0,5kg pieczonej dyni o zwartym miąższu, najlepsza jest Hokkaido
- łącznie 110g odżywki białkowej, może być w jednym smaku, mogą być dwa różne, ja użyłam 60g MyProtein Hokkaido Milk do białej masy i 50g PES Snickerdoodle do masy dyniowej. Najzwyklejsza waniliowa odżywka też będzie dobra, można ją zastąpić 50g mąki ziemniaczanej lub śmietankowego proszku budyniowego, oczywiście wartości odżywcze będą inne
- opcjonalnie słodzidło – zależy od słodkości odżywki
Ser podzielić na porcje 400g i 600g (na oko, 1:2). Do większej porcji twarogu dodać 2 jajko i 60g odżywki, do mniejszej porcji dodać 1 jajko, 50g odżywki i całą dynię. Obie masy zblendować.
Na spód wylać masę dyniową, a na nią białą sernikową, ewentualnie lekko je ze sobą mieszając – kolejność nie jest przypadkowa, masy mają różną gęstość i cięższa, skrobiowa masa z dynią musi być na spodzie.
Składniki na mus / frużelinę żurawinową
Na spód ciasta wyłożyłam 0,5kg frużeliny żurawinowej, gotuję żurawiny 15 minut wg proporcji:
- 700g żurawin
- 120g erytrolu
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżki kisielu malinowego / truskawkowego itp., może być budyń lub mąka ziemniaczana
Zimny (!) mus żurawinowy rozsmarować delikatnie na powierzchni sernika, nie mieszając za bardzo z masą serową – żurawiny zawierają taką ilość kwasu, że ścinają sernik tworząc skrzepy, więc lepiej nie mieszać zbyt mocno mas.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, na dnie piekarnika ustawić dodatkową blaszkę z wodą, piec 50 minut z termoobiegiem, po tym czasie zostawić do wystygniecia na minimum 2h w lekko uchylonym piekarniku, a potem do zastygnięcia na całą noc w lodówce.
Przepiękne dyniowe talerzyki pochodzą z jesiennej kolekcji Zbiory Pracownia, dziękujemy!