Fit sernik dyniowy z żurawinami na korzennym spodzie speculoos – bez cukru, wysokobiałkowy

0
Fit sernik dyniowy z żurawinami na korzennym spodzie speculoos – bez cukru, wysokobiałkowy
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Super kremowy proteinowy sernik dyniowy bez cukru z musem żurawinowym, na spodzie z bezcukrowych ciasteczek korzennych speculoos. Bez ściemy – jeden z najlepszych serników, jakie ostatnio przewinęły się ostatnio przez naszą kuchnię, dzięki dużej ilości puree z dyni jest niesłychanie kremowy, a jesienne smaki dyni i żurawiny cudownie łączą się z rozgrzewającymi ciasteczkami cynamonowymi. Sernik nie należy do trudnych, wykonanie go nie wymaga specjalistycznych sprzętów ani umiejętności, ale z uwagi na ilość mas (spód, masa sernikowa, masa dyniowa i frużelina żurawinowa) jest dość czasochłonny, niemniej warty każdej minuty spędzonej w kuchni.

Ponieważ spór co do tego czy sernik ma być na spodzie czy bez pozostaje u nas niezmiennie nierozstrzygnięty, sernik został przygotowany jak zawsze w wersji pół na pół (połowa ze spodem, połowa bez), podajemy więc makrosy obu wersji przy podziela na 8 lub 12 kawałków, użyta forma ma średnicę 28cm i kawałki są naprawdę wielgachne.

Wartości odżywcze:

  • Sernik bez spodu, podział na 8 kawałków: 254kcal, 27g białka, 21g węglowodanów, 8g tłuszczu
  • Sernik bez spodu, podział na 12 kawałków: 169kcal, 18g białka, 14g węglowodanów, 5,5g tłuszczu
  • Sernik ze spodem, podział na 8 kawałków: 394kcal, 29g białka, 41g węglowodanów, 13,5g tłuszczu
  • Sernik ze spodem, podział na 12 kawałków: 263kcal, 19g białka, 27g węglowodanów, 9g tłuszczu

Składniki na korzenny spód:

Składniki zmielić, powinny mieć konsystencję mokrego piasku, ewentualnie stopniowo dodawać odrobinę wody. Wykleić spód blachy masą ciasteczkową.

Składniki na masę sernikowo-dyniową

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 3 jaja
  • 0,5kg pieczonej dyni o zwartym miąższu, najlepsza jest Hokkaido
  • łącznie 110g odżywki białkowej, może być w jednym smaku, mogą być dwa różne, ja użyłam 60g MyProtein Hokkaido Milk do białej masy i 50g PES Snickerdoodle do masy dyniowej. Najzwyklejsza waniliowa odżywka też będzie dobra, można ją zastąpić 50g mąki ziemniaczanej lub śmietankowego proszku budyniowego, oczywiście wartości odżywcze będą inne
  • opcjonalnie słodzidło – zależy od słodkości odżywki

Ser podzielić na porcje 400g i 600g (na oko, 1:2). Do większej porcji twarogu dodać 2 jajko i 60g odżywki, do mniejszej porcji dodać 1 jajko, 50g odżywki i całą dynię. Obie masy zblendować.

Na spód wylać masę dyniową, a na nią białą sernikową, ewentualnie lekko je ze sobą mieszając – kolejność nie jest przypadkowa, masy mają różną gęstość i cięższa, skrobiowa masa z dynią musi być na spodzie.

Składniki na mus / frużelinę żurawinową

Na spód ciasta wyłożyłam 0,5kg frużeliny żurawinowej, gotuję żurawiny 15 minut wg proporcji:

  • 700g żurawin
  • 120g erytrolu
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżki kisielu malinowego / truskawkowego itp., może być budyń lub mąka ziemniaczana

Zimny (!) mus żurawinowy rozsmarować delikatnie na powierzchni sernika, nie mieszając za bardzo z masą serową – żurawiny zawierają taką ilość kwasu, że ścinają sernik tworząc skrzepy, więc lepiej nie mieszać zbyt mocno mas.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, na dnie piekarnika ustawić dodatkową blaszkę z wodą, piec 50 minut z termoobiegiem, po tym czasie zostawić do wystygniecia na minimum 2h w lekko uchylonym piekarniku, a potem do zastygnięcia na całą noc w lodówce.

Przepiękne dyniowe talerzyki pochodzą z jesiennej kolekcji Zbiory Pracownia, dziękujemy!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes