Ekskluzywny obiad na redukcji – stek ze szparagami i pesto z bobu

0
Ekskluzywny obiad na redukcji – stek ze szparagami i pesto z bobu
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Prosty posiłek, niemal ascetyczny w swej prostocie, ale super satysfakcjonujący, szczególnie na redukcji, gdy każda kropla smaku jest na wagę złota  kalorii.

Pesto bazyliowe z bobu to jeden z moich ulubionych składników letnich posiłków – uwielbiam i bób, i pesto, ale tradycyjne pesto przygniata mnie swoją kalorycznością – tymczasem bób sprawdza się rewelacyjnie jako kremowo-mazista baza do pesto.

Składniki

  • 1 średni stek – piekłam wg wskazówek dotyczących przygotowania steka z Kwestii Smaku, sprawdziły się
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pęczek szparagów
  • pęczek bazylii
  • 100g mrożonego bobu
  • sól, pieprz
  • płatki drożdżowe

Stek usmażyć lub upiec wg indywidualnych preferencji

Szparagom ułamać łodyżki, gotować postawione na sztorc 5 minut tak, by główki były nad powierzchnią wody i tylko omiotła je para.

Pęczek bazylii (wszystko zielone z 1 doniczki) blenduję ze 100g przelanego wrzątkiem mrożonego bobu, dodaję odrobinę wody do otrzymania właściwej konsystencji, sól oraz płatki drożdżowe, ewentualnie gumę ksantanową, ale nie jest niezbędna.

Szamać!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes