Odtwarzamy dla was pudding proteinowy GoActive w warunkach domowych! Uwielbiasz ten pudding, ale w twojej biedronce jak na złość nigdy go nie ma? Marzy ci się większy wybór smaków? Na waszą prośbę przeanalizowaliśmy skład popularnego puddingu białkowego i dzielimy się z wami przepisem – składniki były podane na opakowaniu, kluczem było znalezienie odpowiednich proporcji, na stories wrzucimy dodatkowo film pokazujący gęstość puddingu w zależności od zastosowanych proporcji. Czym różni się ten pudding od klasycznego puddingu białkowego z gumą ksantanową? Konsystencją! Dzięki zastosowaniu karagenu (niżej piszemy o zastępnikach) nie ma ciągliwej konsystencji, tylko dokładnie taką, jak kupny pudding!
100g naszego puddingu ma 11g białka, 6g węglowodanów i 2g tłuszczu
Składniki na porcję 350g
- 300ml mleka, tu 2%, może być woda lub roślinne
- 40g odżywki białkowej WPC, nie używaj izolatu, może być wegańska
- 5g-10g mąki ziemniaczanej, rekomendujemy 5g dla, na stories wersja 10g
- 2,5g – 3g karagenu*
- szczypta soli
- opcjonalnie słodzik lub aromat – NIE używaj erytrolu bo wyjdzie rzadki!
Wlej mleko lub wodę do garnuszka.
Zmieszaj suche składniki razem – to ważne, żeby karagen otoczyć cząsteczkami innych proszków, inaczej porobią się kluski.
Wrzuć suche do mokrych i gotuj cały czas mieszając na umiarkowanym ogniu. Ważne: mieszanina musi osiągnąć temp 70C bo w tej temperaturze rozpuszcza się karagen, skończ podgrzewanie zanim masa osiągnie docelową gęstość, stygnąc zastygnie i zgęstnieje.
Aby nie zrobił się kożuch nakryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej, odstaw do ostygnięcia.