Siemię lniane

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Nasiona lnu, które nazywane są również siemieniem lnianym, są bardzo wartościowym dodatkiem do każdej diety. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe Omega-3, a także wspomagają pracę jelit, działają antybakteryjnie, oczyszczająco oraz odpowiadają za dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. W sprzedaży znajdziemy siemię w formie nasionek oraz mielone.

Jak działa siemię lniane?

Siemię lniane ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy i krwionośny człowieka. Zawiera duże ilości witaminy B1, B6, kwasy Omega-3, magnez, żelazo oraz kwas foliowy, a także błonnik i cholinę.

Po zalaniu wodą siemię lniane tworzy charakterystyczną substancję o śluzowatej konsystencji. Dzięki temu działa osłonowo na układ pokarmowy, a także bardzo dobrze sprawdza się przy zaparciach i pobudza perystaltykę jelit. Siemię lniane może być używane nawet przy nadkwasocie, owrzodzeniach, nieżytach.

Również siemię lniane powoduje obniżanie poziomu tak zwanego „złego” cholesterolu LDL, który zwiększa ryzyko powstania miażdżycy. Siemię jest też bogate w łatwo przyswajalne białka, a przede wszystkim w egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Ponadto zawiera lignany – fitoestrogeny, które mają silne działanie przeciwutleniające oraz stosowane są w profilaktyce nowotworowej. Odpowiada też za atrakcyjny wygląd skóry, włosów i paznokci – może być też stosowane zewnętrznie jako odżywka na suche włosy. Sprawdza się też przy przeziębieniach i grypach – nawilża śluzówkę i wzmacnia układ odpornościowy.

Właściwości siemienia lnianego:

  • wspiera działanie układu pokarmowego

  • zapobiega i likwiduje zaparcia

  • nawilża śluzówkę

  • ma działanie przeciwmiażdżycowe

  • jest silnym antyoksydantem

  • odpowiada za dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci

  • wzmacnia układ odpornościowy

  • wspomaga odchudzanie

Sposób użycia siemienia lnianego

Siemię lniane możemy zakupić w formie ziarenek, które możemy mielić lub zalewać w całości wodą. Także dostępne jest siemię mielone, ale pamiętajmy o tym, że najbardziej wartościowe jest to świeże, ponieważ z czasem znajdujące się w nim składniki tracą swoje właściwości.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes