Domowy chleb bez drożdży i glutenu niskowęglowodanowy z opcją keto

0
Domowy chleb bez drożdży i glutenu niskowęglowodanowy z opcją keto
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Dziś przychodzimy do was z pomysłem na łatwy i pyszny domowy chleb niskowęglowodanowy – bez zakwasu, bez drożdży, bez wyrabiania. W naszej wersji chleb jest niskowęglowodanowy, ale zawiera bezglutenowe płatki owsiane – można z nich zrezygnować i wówczas wyjdzie wersja clean keto, ale dość kaloryczna, dlatego zdecydowaliśmy się obniżyć kaloryczność wprowadzając płatki owsiane.
Domowe pieczywo to zwykle dość dużo roboty i wymaga umiejętności, ale ten przepis jest super prosty i każdy sobie z nim poradzi. KAŻDY. Przepis musi się udać, nie ma tu czego zepsuć. A najtrudniejsza część przepisu to wyczekać aż chleb całkowicie wystygnie i dopiero wtedy go pokroić  – wówczas się nie kruszy.

W tym chlebie ma w ani grama mąki, nie ma jajek ani innego nabiału. Nie ma proszku do pieczenia ani drożdży. A mimo to smakuje jak chleb, szczególnie przypadnie do gustu wielbicielom bułek i chlebów z ziarnami i pestkami. Ponieważ zawiera głównie pestki i orzechy to nie obsycha.

Jedynym składnikiem w tym chlebie, którego nie można zastąpić niczym innym, to psyllium, proporcje pestek i orzechów oraz chia i siemienia lnianego można dowolnie wymieniać. Psyllium to ‚czysty błonnik’ – pozyskiwany z babki śródziemnomorskiej (Plantago psyllium L.) jeden z najbardziej chłonnych błonników wykorzystywanych w naturze – w żołądku ponaddziesięciokrotnie zwiększa swoją objętość dając bardzo duże uczucie wypełnienia, ten błonikowy proszek sprawia, że chleb ma zwartą, spójną, ale nie kleistą strukturę.

WEGAŃSKI, BEZMĄCZNY CHLEB ORZECHOWO-NASIENNY

Wartości odżywcze

w 100g: 344kcal / 10,4g białka / 22,3g węglowodanów / 23,9g tłuszczu
w 1 kromce: 104kcal / 3,2g białka / 6,7g węglowodnów / 7,2g tłuszczu

Składniki

/jedna keksówka długości 24cm/
  • 135g nasion słonecznika (można zastąpić pestkami dyni w tej samej ilości)
  • 90g niemielonego siemienia lnianego
  • 15g nasion chia (ważne, by siemienia i chia było 100-110g, proporcje między nimi można ustalić według własnych upodobań)
  • 65g orzechów laskowych (można zastąpić dowolnymi orzechami)
  • 140g płatków owsianych (nie ekspresowych!)
  • 60g otrąb owsianych (można zastąpić innymi otrębami)
  • 1 łyżeczka soli (nie zmniejszaj tej ilości, bo chleb będzie niedosolony)
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 4 łyżki oliwy (sprawdzi się też olej rzepakowy albo masło)
  • 350ml wody
  • 15-20g psyllium

Wykonanie

Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie łyżką, nie ma potrzeby stosować miksera. Masa będzie gęsta, niezwarta, po 2 minutach mieszania zacznie się robić kleista.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia  i przełóż do niej masę dokładnie ją ugniatając, tak by w środku nie zostało powietrze. Zostaw masę do odstania na minimum dwie godziny. Na tym etapie może ci się to wydawać niemożliwe, ale po tym czasie masa będzie tak zwarta, że da się odchylić brzegi foremki lub wyjąć cały surowy bochenek z formy a on się nie rozpadnie – jeśli możesz to zrobić, to znak, że chleb jest gotowy do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni, piecz chleb w foremce przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika, wyciągnij go z foremki i obróć do góry nogami kładąc na kratce piekarnika, ponownie wstaw do pieczenia na 35-40 minut – po tym czasie chlebek puknięty od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, jeśli tak nie jest, wstaw go jeszcze do piekarnika na 5-10 minut aby wytracił resztki wilgoci.

I teraz trudne: czekaj, aż ostygnie. Nie aż będzie ciepły, tylko aż ostygnie całkowicie. Już? Gratulacje! Można jeść 🙂

Masa chlebowa musi odstać w foremce minimum 2h aby składniki, przede wszystkim psyllium solidnie nasiąknęły wodą i zespoiły się ze sobą kisielem z siemienia lnianego

 

A tak wygląda chlebek po upieczeniu

 

Pomysły na niebanalne kanapki – z pastą z pieczonej papryki, z pastą z awokado i bobu i czarnuszką i z masłem orzechowym z PB2 z sosem malinowym

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes