Proteinowe pieczone donuty z jagodami 225kcal & 28g białka, bez cukru i bez tłuszczu

0
Proteinowe pieczone donuty z jagodami 225kcal & 28g białka, bez cukru i bez tłuszczu
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Przepyszne, puszyste pieczone fit donuty przepełnione mnóstwem jagód – jeden wielki donut o średnicy 12cm, czyli większy od standardowego pączka, ma 28g białka i tylko 225kcal!

Przepis na te białkowe pączuchy nie wymaga miksera, głębokiego tłuszczu, wyrastania. Do nadziania wybraliśmy jagody, robiliśmy też próbę z malinami. Można nadziać je także nutellą albo kremem bez cukru, odradzamy nadziewanie speculoosem, bo zawiera mąką i w czasie pieczenia nadzienie wyrasta rozrywając ciasto. Jako nadzienie sprawdzi się wszystko co można zamrozić, bo uzyskanie zamrożonego okręgu jest warunkiem ładnego zamknięcia nadzienia wewnątrz donuta.

Jeśli chodzi o polewę do donutów, to koncepcja była taka, żeby zrobić Galaxy Donuts – kilka klików w Googlu, wyszukiwanie, wygląda prosto, c’nie? No to robimy Galaxy Donuts bez cukru, co może się nie udać?! Ponieważ nic tak nie bawi jak cudze porażki, zapraszamy do filmu na końcu posta, zobaczycie, że nie udać się może WSZYSTKO. Dlatego donuty są z erytrolowym cukrem pudrem.

Składniki na proteinowe donuty bez cukru

4 bardzo duże okazy

  • 270g serka homogenizowanego light albo skyra
  • 2 jajka
  • 80g białka jaj
  • 60g mąki
  • 60g odżywki białkowej WPC lub WPI, użyliśmy Bulk Powders Birthday Cake
  • 5g proszku do pieczenia
  • 5-10 tabletek słodzika, opcjonalnie
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu, użyliśmy aromatu muffinki jagodowej Funky Flavors Sweet Blueberry Crumble Muffin

Dodatkowo

  • Erytrol w pudrze do posypania
  • 200g jagód do nadzienia plus coś do posłodzenia, mogą być mrożone, można zastąpić gotową frużeliną albo dżemem

Przygotowanie – jak zrobić proteinowe pieczone pączki bez cukru i tłuszczu

Zaczynamy od przygotowania nadzienia – jagody gotujemy ze słodzikiem, gdy mają konsystencję gęstego sosu rozsmarowujemy na macie silikonowej w formie okręgów i zamrażamy.

Składniki masy mieszamy łyżką, część masy wykładamy na dno foremek, na to kładziemy pierścień z zamrożonego nadzienia i przykrywamy resztą masy.

Pieczemy 20 minut w 170C., aż zaczną się zezłacać. Odczekaj kilka minut przed wyjęciem donutów z foremki, odłóż je na kratkę aby odparowały nadmiar płynu. Ostudzone donuty posypujemy pudrem. Albo polewą – wybór należy do ciebie. Ryzyko też 😉

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes