Jednoporcjowy białkowy sernik dyniowy z malinami bez odżywki białkowej 369kcal & 46g białka

0
Jednoporcjowy białkowy sernik dyniowy z malinami bez odżywki białkowej 369kcal & 46g białka
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Prawie 50g białka, zero odżywki białkowej. 5 składników, mnóstwo opcji zamienników i dodatków smakowych. Genialna jednoporcjówka, świetne na lunch, śniadanie. Polecanko, łatwiej nie będzie!

Dynia już od jakiegoś czasu nie jest warzywem sezonowym – jest za to niezmiennie fantastycznym dodatkiem do fit deserów, nie tylko z uwagi na intensywny kolor, ale przede wszystkim przez smak, kremową konsystencję i objętość, której dodaje bez zbędnych kalorii – 100g pieczonej dyni ma w zależności od gatunku 27kcal-45kcal.

Ten jednoporcjowy sernik to prawdziwy redukcyjny sztos! Pełen smaku, super kremowy, mega sycący. 5 składników na krzyż, dostarcza prawie 50g białka w mniej niż 400kcal mimo, że nie zawiera odżywki białkowej! Do przygotowania tego dynnika można użyć upieczonej dyni (polecamy odmianę Hokkaido, nie wymaga obierania skóry), a jeśli jesteś w jeszcze większym niedoczasie warto skorzystać gotowego puree dyniowego w puszce, w Guiltfree znajdziesz dynię w puszkach kilku firm, a niedawno pojawiło się puree dla dyniomaniaków w puszce XXL America’s Finest Solid Pack Pumpkin 0,8kg!

JEDNOPORCJOWY PROTEINOWY SERNIK DYNIOWY BEZ ODŻYWKI BIAŁKOWEJ

  • 100g białek jaj – można zastąpić 2 jajkami
  • 250g serka homogenizowanego light, może być skyr, kvarg, jeśli smakowy to ostrożnie z dosładzaniem
  • 250g pieczonej dyni albo puree z dyni
  • słodzidło wg gustu
  • aromat wg gustu – lubimy w wersji podwójnie dyniowej z aromatem Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie, ale bardziej neutralne smaki typu wanilia czy karmel też będą jak najbardziej pasować
  • do posypania miękkie owoce – maliny, truskawki, jagody, mogą być mrożone

Wszystkie składniki ciasta poza owocami zblendować. Masę wylać do formy, z wierzchu przysypać owocami, piec 40 minut w 160 stopniach, gdyby ciasto za bardzo się spiekło przykryć pod koniec folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku, przepysznie smakuje po nocy w lodówce, podane z sosem zero np. karmelowym albo adwokatowym.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote