Proteinowe panini w 5 minut!!
24g białka & mniej niż 250kcal, gorąca chrupiąca buła z aromatycznym nadzieniem!
SKŁADNIKI – wersja pieczarkowa, z mąką pszenną
- 30g mąki pszennej
- 15g kazeiny (może być więcej mąki)
- 50g białek jaj albo 1 jajko
- dużo przypraw – użyliśmy 4g Kernel Season’s Bacon Cheddar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść składniki ciasta na elastyczną masę, rozwałkować cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nałożyć do środka farsz (tu pieczarki i por duszone z solą i pieprzem na pamie), piec 5 minut w 200C.
Całość ma 240kcal B24 W23 T3
SKŁADNIKI – wersja keto, z mąką łubinową
- 30g mąki łubinowej
- 15g kazeiny
- 60g białek jaj
- szczypta gumy ksantanowej (bez niej ciasto będzie się kruszyć)
- przyprawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść składniki ciasta na elastyczną masę, rozwałkować cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nałożyć do środka farsz, piec 5 minut w 200C.
W tej wersji jako nadzienia użyliśmy 50g piersi kurczaka z rosołu i 35g mozzarelli light, można oczywiście użyć tłustszego mięsa i pełnotłustej mozzarelli. Zrobiliśmy (jeszcze tego samego dnia!) trzecią wersję kładąc do środka rozgniecione awokado, posiekane chorizo i mozzarellę – było tak dobre, że nie załapało się na zdjęcia.
Całość w wersji kurczakowej z mąki łubinowej ma 352kcal B54 W6 T7