Donuter – proteinowy burger na słodko z kremem a la Nutella, 35g białka & 257kcal

0
Donuter – proteinowy burger na słodko z kremem a la Nutella, 35g białka & 257kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

„Dobre” to jest za mało powiedziane. Porzucając na bok skromność i konwenanse, ta słodka buła jest zaj**cie dobra. Aż mi żal, że ją wymyśliłam, bo długo nie uda mi się wpaść na równie dobry pomysł i równie dobre wykonanie.

Donuter to słodki donutowy burger z kremem czekoladowo-laskowym. Bez dodatku cukru. Wielki, sycący, pełen białka, niskokaloryczny i niemal bez tłuszczu. Bezbrzeżnie pyszny.

Cokolwiek sobie myślisz patrząc na te zdjęcia (film z konsystencją na końcu), to cudo smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Fit słodkości często kuszą wyglądem i rozczarowują smakiem – to nie ten przypadek! Biszkoptowe donuty są tak miękkie i maślane na jakie wyglądają, krem czekoladowo-laskowy jest gęsty, kremowy i pełen słodyczy. To niewiarygodne, że ta napakowana czekoladą mięciuśka donutowa buła ma 35g białka w 257kcal.

Składniki na 3 donutery (6 pojedynczych donutów)

  • 140g gęstego jogurtu light (np. skyr, grecki, serek Milsani albo Maluta)
  • 1 jajko (50g)
  • 40g białek jaj
  • 30g mąki (orkiszowa, pszenna albo mielone płatki owsiane)
  • 4g proszku do pieczenia
  • 30g odżywki białkowej np. waniliowej albo o smaku białej czekolady

Piekarnik nagrzewamy do 180C, składniki mieszamy krótko ale dokładnie. Do pieczenia użyłam foremek silikonowych na donuty, popsikałam je maślanym sprayem, dzięki temu ciasto nie przywarło i pięknie się zrumieniło. Jeśli nie masz foremek donutowych możesz użyć muffinkowych albo dowolnych innych, kształt nie ma znaczenia, liczy się smak! Czas pieczenia 15 minut, donuty wyciągamy z foremek i zostawiamy do przestudzenia w tym czasie szykując banalnie prosty krem:

Składniki na bezcukrowy krem czekoladowo-orzechowy

  • 300g gotowego puddingu proteinowego o smaku czekoladowym (użyłam 1,5 opakowania Milsani z Aldi, może być Ehrmann, albo dowolny inny deser lub mus proteinowy, ważne, żeby był gęsty)
  • 45g odtłuszczonej mąki z orzechów laskowych (u mnie Grapoila); można użyć masła z orzechów laskowych albo mielonych orzechów laskowych, smakowo nie będzie różnicy, natomiast konsystencja będzie inna, bo odtłuszczona mąka laskowa ma wysoką zawartość błonnika i dzięki temu ‚wyciąga’ nadmiar płynu z puddingu działając jak naturalny zagęstnik, jeśli dodasz masła orzechowego lub mielonych orzechów laskowych, to one jako pełnotłusta forma orzecha zwiększą wilgotność masy i konieczne będzie dodanie np. gumy ksantanowej dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • opcjonalnie słodzidło (tu erytrol) albo kropelki smakowe Funky Flavors, najlepiej będzie pasował aromat Funky Flavors Sweet Nutty Choc czyli aromat nutellowy.

Przestudzone donuty przekładamy kremem (po 2 donuty + 1/3 kremu) tworząc słodkiego burgerka.

Gotowe, smacznego!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes