Z okazji dnia św. Patryka przypominamy przepis na jeden z naszych najlepszych przepisów miętowo-czekoladowych, połączenie mocno czekoladowego budyniu białkowego oraz proteinowej pianki miętowej.
Makro całości bez dodatków ➡️ 429kcal, B 50, W 35, T 7
Połączenie czekolady i mięty to klasyk do niedawna zarezerwowany dla koneserów, ale dzięki takim wynalazkom jak Oreo Mint ekspresem rośnie rzesza jego wielbicieli 💚🍫💚🍫💚🍫 więc i u nas nie może zabraknąć deseru w tych smakach szczególnie, że przy okazji testujemy nowy aromat Funky Flavors Sweet Minty Choc, który swoją premierę będzie mieć już we wrześniu 😋
To niby jedna miseczka, ale syci tak, że można śmiało traktować jak dwie porcje 🙂
Makro całości bez dodatków
➡️ 429kcal, B 50, W 35, T 7
Składniki:
PROTEINOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY
- 150ml mleka 0,5%,
- 200ml wody,
- 20g mąki ziemniaczanej
- aromat miętowy Funky Flavors Sweet Minty Choc
- 15g kakao Skinnylicious 1% tłuszczu
- erytrol lub inny słodzik do smaku
- 15g odżywki czekoladowej
- szczypta soli (musi być!)
BIAŁKOWA MASA MIĘTOWA PIANKA FLUFF
- 150g jogurtu maluta albo skyr
- 15g odżywki o pasującym smaku (u mnie biała czekolada)
- słodzidło
- aromat miętowy
- 12g żelatyny + 100ml wrzątku
- 30g sparzonych białek albo
- barwnik – liście szpinaku
- Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w zimnym mleku, resztę mleka gotujemy, dodajemy mąkę, mieszamy cały czas podgrzewając aż zgęstnieje.
- Do gotowego budyniu dodajemy rozrobioną w mikro ilości wody odżywkę i kakao, odstawiamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem.
- Białko ubijamy
- Miksujemy jogurt ze słodzikiem, żelatyną, odżywką i ewentualnie szpinakiem, na koniec dodajemy delikatnie pianę białek.
- Wylewamy na masę budyniową, chłodzimy godzinę.
Dodatki – u mnie #aftereight i #hersheyschocolate Cookies’n’Mint